MOLDAVSKI KANAL PAPRENO KAŽNJEN: Velike posledice zbog nedostatka vesti iz Ukrajine

Đ.G.

09. 02. 2023. u 20:05

MOLDAVSKI TV kanal REN-TV Moldova kažnjen je sa 30 hiljada leja (1,6 hiljada dolara), uključujući i zbog nedostatka vesti iz Ukrajine, odgovarajuća odluka objavljena je na zvaničnom sajtu Saveta za televiziju i radio-difuziju Republike (STR ).

МОЛДАВСКИ КАНАЛ ПАПРЕНО КАЖЊЕН: Велике последице због недостатка вести из Украјине

Foto: Shutterstock

Prethodno je potpredsednik moldavskog parlamenta , potpredsednik vladajuće partije Akcija i solidarnost, Mihai Popsoi, rekao da ne bi voleo da vidi ruske federalne TV kanale u zemlji, navodno zbog propagande. Govoreći o zatvaranju šest opozicionih TV kanala u zemlji, političar je rekao da je takva odluka doneta sa zakašnjenjem i da je neophodno obustaviti emitovanje kanala početkom 2022. godine. Zamerio im je i „propagandu ćutanjem“, pošto kanali navodno nisu pratili situaciju u Ukrajini.

- Pružalac medijskih usluga prekršio je nekoliko odredbi zakona... U nekim slučajevima, REN-TV Moldavija je dobila javnu opomenu i kaznu od 30.000 leja... U pet saopštenja za nedelju dana ništa nije rečeno o tome šta se dešava na granici sa Moldavijom, u susednoj Ukrajini - rekla je Aneta Gonta, potpredsednica STR.

Istovremeno, ona je pojasnila da je u roku od pet dana 57% vesti na kanalu bilo posvećeno isključivo međunarodnim događajima, uključujući SAD , Brazilu , Peruu , Češkoj Republici i Kolumbiji .

- A nije bilo informacija o Ukrajini, Rusiji ili Rumuniji. Ovo je nedostatak tačnih informacija - dodao je Gonta.

TV kanal REN-TV Moldavija, pored programa sopstvene produkcije, reemituje i programe ruskog TV kanala REN-TV.

Moldavske vlasti suspendovale su 16. decembra licencu opozicionim i vodećim TV kanalima na ruskom jeziku Primul u Moldaviji, RTR Moldova, Acent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, koji navodno prenose informacije o događajima u zemlji i Ukrajini, objašnjavajući ovu odluku rizikom od dezinformacija. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva na odluku Kišinjeva gleda kao na akt političke cenzure.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je dodalo da su takvi postupci zgroženost principa pluralizma medija i grubo kršenje prava na slobodu pristupa informacijama, a Moskva to takođe kvalifikuje kao „cinično kršenje prava nacionalnih manjina“ - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPASIOCI IZ CRNE GORE U TURSKOJ - Iz ruševina spasili žensku osobu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!