BAJDEN SLANJEM DOLARA IZBEGAVA POSETU UKRAJINI: "Postoji mogućnost da idem u Poljsku, ali to je sve"

Đ.G.

09. 02. 2023. u 19:31

AMERIČKI predsednik Džo Bajden potvrdio je da razmišlja o putovanju u Poljsku dok se članice NATO-a pripremaju za obeležavanje godišnjice rusko-ukrajinskog sukoba, ali se neće zaustaviti u Kijevu.

БАЈДЕН СЛАЊЕМ ДОЛАРА ИЗБЕГАВА ПОСЕТУ УКРАЈИНИ: Постоји могућност да идем у Пољску, али то је све

Foto: Profimedia

Na pitanje novinara Bele kuće u četvrtak da li bi mogao da poseti Ukrajinu u doglednoj budućnosti, Bajden je odgovorio: „Postoji mogućnost da idem u Poljsku, ali to je sve.

Dodao je da još uvek nije finalizirao svoje planove putovanja i rekao: „Nisam doneo odluku kada idem u Poljsku ili čak da li ću, sigurno, ići u Poljsku.

Predsednikovi komentari su usledili usred spekulacija da će on posetiti Varšavu na godišnjicu početka ruske vojne intervencije na Ukrajinu 24. februara. Poljski zvaničnici su prošle nedelje tvrdili da se Bajden već obavezao da će putovati na poziv predsednika Andžeja Dude.

- Već sigurno znamo da će predsednik Džo Bajden pozitivno odgovoriti na poziv predsednika Dude i doći u Poljsku - rekao je Marčin Pržidač, Dudin savetnik.

- Dogovorili smo se sa američkom stranom da ćemo u dogledno vreme objaviti datum posete, ali mogu da uverim da će to biti pre nego kasnije. On je dodao da će poseta biti „veoma važna i ključna za nastavak podrške bezbednosti Poljske“.

Bajden je navodno razmatrao načine da obeleži godišnjicu ukrajinske krize i hvali otpornost Kijeva u odbrani od ruskih snaga. Bela kuća takođe ima za cilj da signalizira stalnu solidarnost sa ukrajinskim narodom i jedinstvo među saveznicima u NATO-u, saopštio je NBC njuz ranije ove nedelje. Zapadni mediji takođe spekulišu da će se Bajden sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Poljskoj tokom njegove posete.

Vašington je predvodio napad Zapada u pokušaju da kazni Rusiju i podrži Ukrajinu od početka sukoba. Američka vlada je obećala 100 milijardi dolara vojne pomoći i druge podrške Kijevu, uključujući 29,3 milijarde dolara koje je već odobrio Bajden.

Američki predsednik otputovao je u Poljsku prošlog marta, mesec dana nakon početka borbi u Ukrajini. Dok je bio tamo, sastao se sa Dudom i posetio američke trupe stacionirane u zemlji. Tokom putovanja, on je takođe dao neobičan komentar sugerišući da SAD zahtevaju promenu režima u Moskvi - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPASIOCI IZ CRNE GORE U TURSKOJ - Iz ruševina spasili žensku osobu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona