POMOĆ I PREKO POSREDNIKA: Svetski lideri nude podršku Turskoj i Siriji, upućene spasilačke ekipe i humanitarci (FOTO/VIDEO)

I. Stanojević

06. 02. 2023. u 22:19

LIDERI velikog broja zemalja, uključujući susede Srbije, ponudili su pomoć Turskoj i Siriji. Spasilačke ekipe i pošiljke humanitarne pomoći, upućene su Ankari i Damasku.

ПОМОЋ И ПРЕКО ПОСРЕДНИКА: Светски лидери нуде подршку Турској и Сирији, упућене спасилачке екипе и хуманитарци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

U telegramima saučešća, šefovi država i vlada izrazili su žaljenje zbog stravične tragedije i nadu da će nestali biti pronađeni živi. I zemlje koje sa Sirijom nemaju diplomatske odnose, kao recimo, Nemačka, našle su način da pomoć upute putem posrednika.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, napisao je na Tviteru: "Naše misli su sa vama. Republika Srpska će ponuditi pomoć", a posredstvom istog medija, saučešće i solidarnost izjavio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Ekipa vatrogasaca iz Kotora, grada pobratima sa turskim Gaziantepom i drugih gradova i opština u Crnoj Gori krenula je u pogođen region.

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, obratio se zemljama pogođenim tragedijom, najavljujući pomoć Brisela. "Deset timova za urbanu potragu i spasavanje je brzo mobilisano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj i Rumuniji i treba da podrže prve spasilačke napore na terenu", potvrdili su Borelj i Janez Lenarčic, komesar EU za krizni menadžment. Spasilačke timove ponudile su, nešto kasnije, Italija i Mađarska.

Ruski predsednik Vladimir Putin, uputio je izraze najdubljeg saučešća predsednicima Redžepu Tajipu Erdoganu i Bašaru al Asadu, istakavši da je Moskva spremna da pruži svu pomoć i Ankari i Damasku. Američki predsednik Džozef Bajden naložio je Nacionalnoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i drugim partnerima da procene opcije za pružanje pomoći najteže pogođenim područjima u obe zemlje.

Kina je spremna da pruži humanitarnu hitnu pomoć Turskoj i Siriji, saopštio je kineski Savet za pomoć drugim zemljama. Peking je izrazio saučešće i zabrinutost zbog gubitka života i imovine i u komunikaciji je i sa Turskom i sa Sirijom, rekao je portparol kineske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

ZELENSKI UZ TURKE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna da obezbedi neophodnu pomoć prijateljskom turskom narodu posle zemljotresa. "Šokiran sam vestima o smrti i ranjavanju stotina ljudi u zemljotresu u Turskoj", napisao je na Tviteru. Izražavamo saučešće porodicama nastradalih, a povređenima želimo brz oporavak. Mi smo u ovom trenutku uz prijateljski turski narod, spremni da pružimo neophodnu pomoć, naveo je Zelenski.

Turska vlada je dobila ponudu za pomoć od NATO, kao i od 45 zemalja. Berlin će, u koordinaciji sa Turskom i sa svojim partnerima iz EU nastojati da tačno utvrdi kakva je pomoć potrebna žrtvama, a Damasku će pružiti podršku preko međunarodnih nevladinih organizacija, uključujući Maltezer Internešnel, koji su aktivni u toj zemlji.

Mobilizaciju resursa i upućivanje 25 članova grčke spasilačke jedinice EMAK, potvrdio je Kirijakos Micotakis. Pomoć su obećali i lideri Švedske, Azerbejdžana, Indije i Pakistana.

Izrael je spreman da proširi svoju pomoć i na žrtve u Siriji, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu.

- Naredio sam da se na zahtev turske vlade pošalju spasilačkih timovi i medicinska pomoć - kazao je on, ne precizirajući ko mu je uputio zahtev da se pomoć uputi i sirijskim žrtvama.

BONUS VIDEO - SRPSKI SPASIOCI ISPRAĆENI APLAUZIMA: Krenuli u Tursku da spasavaju živote

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest