UHAPŠEN OZLOGLAŠENI ITALIJANSKI MAFIJAŠKI BOS: Skrivao se 16 godina radeći kao pica majstor

Novosti online

03. 02. 2023. u 21:55

ODRED italijanske policije za borbu protiv mafije uhapsio je još jednog kriminalca u bekstvu, samo dve nedelje nakon senzacionalnog hapšenja superbosa sicilijanske Koza nostre Matea Mesine Denara u zdravstvenoj klinici u Palermu na Siciliji.

УХАПШЕН ОЗЛОГЛАШЕНИ ИТАЛИЈАНСКИ МАФИЈАШКИ БОС: Скривао се 16 година радећи као пица мајстор

Foto: AP

Edgardo Greko (63) uhapšen je u Sent Etjenu u Francuskoj, gde je radio pod pseudonimom Paolo Dimitrio kao pica majstor u italijanskom restoranu kafe "Rosini".

Edgardo Greko, povezan sa kalabrijskom Ndrangetom, osuđen je u odsustvu 1991. za dvostruko ubistvo braće Stefana i Đuzepea Bartolomea. Njih je navodno ubio gvozdenim šipkama, a njihova tela rastvorio u kiselini, navodi se u sudskim dokumentima.

Greko je uspeo da izbegao italijansku policiju od kada je osuđen.

Nikola Grateri, tužilac za borbu protiv mafije koji je vodio istragu kao šef kancelarije javnog tužioca Katancara u Kalabriji, opisao je Greka kao "opasnog begunca".

Greko je takođe osuđen za pokušaj ubistva nekoliko zatvorskih službenika, zbog čega je dobio nadimak "zatvorski ubica".

Grateri je počeo da se približava Greku nakon što je "pica majstor" predstavljen u članku u francuskom listu Le Progres, koji je restoran objavio na zvaničnoj Fejsbuk stranici, piše RTS.

Policija u Kalabriji je saopštila da je Greko redovno objavljivao na društvenim mrežama pod lažnim imenom.

Novinar i pisac Roberto Savijano, koji živi pod zaštitom policije otkako je njegova knjiga "Gomora" objavljena 2006. godine, rekao je za CNN da je uobičajeno da šefovi mafije žude za pažnjom.

 - To je tipično. Pogledajte El Čapa, koji je, dok je radio, želeo da upozna Šona Pena koji je želeo da snimi film o njemu. A Al Kapone je želeo da ide na filmski set filma "Lice sa ožiljkom" - rekao je Saviano.

Italijanska policija za borbu protiv mafije saopštila je da se još uvek kriju četiri velika bosa i da je nekoliko nižerangiranih u bekstvu.

Paskvale Bonavota (48) je u bekstvu od 2018. godine i osuđen je za zločine mafije u vezi sa kalabrijskom "Ndrangetom", Đovani Motisi (64), član sicilijanske Koza nostre, u bekstvu je od 1998. godine kada je osuđen za ubistvo i mafijaško udruživanje na Siciliji.

Renato Ćinkuegranela iz Napolitanske Kamore (73) je u bekstvu od 2002. godine, nakon što je osuđen za ubistvo, posedovanje oružja i iznudu, a Atilio Kubedu (75) je u bekstvu od 1997. godine. On je osuđen za više optužbi za otmicu i smatra se jednim od najopasnijih italijanskih begunaca.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TOTIJEVA DEPRESIJA: Umro mi je otac, a onda sam shvatio da me žena vara - to više nisam bio ja