PENTAGON: Otkrili smo i pomno pratimo kineski špijunski balon (VIDEO)

Tanjug

03. 02. 2023. u 09:20

PENTAGON je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati, ali je Bela kuća savetovala da vojska ne pokreće akciju obaranja.

ПЕНТАГОН: Открили смо и помно пратимо кинески шпијунски балон (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter/ Sky News

Balon, za koji visoki američki zvaničnici tvrde da pripada Kini, prvi put je primećen u sredu.

Portparol Pentagona, general Patrik Rajder saopštio je da je američka vlada otkrila i pomno prati balon za nadzor na velikoj visini koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Poslednji put je potvrđeno da je balon primećen na nebu iznad Bilingsa u Montani, ali njegova trenutna lokacija nije otkrivena.

Na sastanku u sredu kojim je komandovao američki ministar odbrane Lojd Ostin, najviši vojni zvaničnici razgovarali su o tome kako da reaguju u vezi sa balonom i obavestili Belu kuću o njegovoj lokaciji, uveravajući ih da ne predstavlja pretnju po letelice zbog velike visine na kojoj leti.

Vojska SAD još uvek razmatra opciju obaranja letelice, prenosi RT.

- Trenutno procenjujemo da ovaj balon ima ograničenu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka iznad onoga što Kina može da uradi drugim sredstvima - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane na brifingu za novinare.

- Ipak, preduzimamo sve neophodne korake zaštite od prikupljanja osetljivih informacija stranih obaveštajnih službi - dodao je on.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uvereno da balon pripada Kini, a američki zvaničnici su u komunikaciji sa Pekingom jer sve opcije ostaju na stolu u pogledu narednih koraka.

Peking nije preuzeo odgovornost za balon. Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na tako visokom nivou Kini od 2020. godine.

 

BONUS VIDEO: NEĆEMO ZABORAVITI, NEĆEMO OPROSTITI - Poruka na ambasadi SAD u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju