KINESKI BALON PRELEĆE SAD: Pentagon – Nema ni vojne ni opasnosti po civile i avio-saobraćaj

P. Z. S. / ria.ru

03. 02. 2023. u 00:59

SJEDINjENE Države su kontaktirale sa Kinom u vezi sa izviđačkim balonom viđenim iznad Montane, rekao je novinarima visoki zvaničnik Pentagona.

КИНЕСКИ БАЛОН ПРЕЛЕЋЕ САД: Пентагон – Нема ни војне ни опасности по цивиле и авио-саобраћај

Foto: Tanjug/AP

-Kontaktirali smo sa predstavnicima NR Kine preko nekoliko kanala - preko njihove ambasade u Vašingtonu, preko naše ambasade u Pekingu. S obzirom na težinu situacije, kontaktirali smo sa njima, ali neću ulaziti u sadržaj komunikacije. Uspeli smo. Jasno da ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo naš narod i teritoriju, rekao je on.

Balon sa trakom SAD koji leti iznad zemlje ne predstavlja pretnju za civile i iznad je nivoa leta komercijalnih aviona, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

-Vlada Sjedinjenih Država je otkrila i nadgleda balon za posmatranje na velikim visinama koji upravo sada (leti) iznad kontinentalnih Sjedinjenih Država. Balon trenutno putuje na visini znatno iznad vojne ili fizičke pretnje ljudima na zemlji, rekao je Rajder.


Ranije je En-Bi-Si izvestio da američka vojska poslednjih nekoliko dana prati sumnjivi kineski izviđački balon iznad severa Sjedinjenih Država.

Vlasti su preduzele hitne mere da zaštite poverljive informacije čim je sonda otkrivena, dodao je Rajder. Doleteo je sa Aleutskih ostrva preko Kanade i stigao u državu Montanu, navodi se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)