"TO NIJE NJEGOV POSAO, A NI NJEGOVO MIŠLJENJE NIJE VAŽNO" Sijarto ne da američkim predstavnicima da se Mađarskoj mešaju u odluke

Novosti onlajn

03. 02. 2023. u 07:51

MINISTAR inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto prokomentarisao je izjavu američkog ambasadora Dejvida Presmana koji je kritikovao stavove Budimpešte o antiruskim sankcijama, poručivši mu da se ne meša u unutrašnje poslove zemlje.

ТО НИЈЕ ЊЕГОВ ПОСАО, А НИ ЊЕГОВО МИШЉЕЊЕ НИЈЕ ВАЖНО Сијарто не да америчким представницима да се Мађарској мешају у одлуке

Foto: Tanjug/Panon TV/Molnar Edvard

Sijarto je istakao da je mišljenje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država „potpuno nevažno“, jer Presman „nema veze“ sa unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a mešanje u njih „nije njegov posao“.

- Kada primamo ambasadore, mi to shvatamo bukvalno: mi primamo ambasadore. Smatramo da su to ljudi koji su poslati ovamo radi unapređenja i razvoja odnosa dve zemlje, zasnovanih na uzajamnom poštovanju - naglasio je ministar u izjavi za TV ATV.

Prema njegovim rečima, „epoha guvernera i regenata“ poslatih da bi govorili državama kako da žive se završila.

- Niko spolja ne može da nas upućuje kako da živimo i zato je nevažno šta državljanin druge zemlje, uključujući ambasadora, misli o unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj - ocenio je Sijarto.

On je dodao da su akcije mađarske Vlade rukovođene isključivo nacionalnim interesima.

Ranije je Presman optužio mađarske vlasti za „suprotstavljanje“ evropskim sankcijama Rusiji.

Prethodno je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji saopštila da su rezultati nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani zemlje izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije.

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PIKASO RADIO POSTER ZA DOMAĆI FILM: Čuveni umetnik odbio novac, imao nesvakidašnji zahtev