JOŠ 34 ZATVORENIKA U GVANTANAMU: SAD prebacuje pakistanskog zatočenika u Belize

Tanjug

02. 02. 2023. u 20:26

PAKISTANAC Madžid Kan, koji je obelodanio da su ga posle napada na SAD 11. septembra 2001. godine pripadnici američke CIA lišili slobode i mučili, prebačen je iz zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi u pritvorski objekat u Belizeu, saopšteno je danas iz Pentagona.

ЈОШ 34 ЗАТВОРЕНИКА У ГВАНТАНАМУ: САД пребацује пакистанског заточеника у Белизе

Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici tvrde da je Kan (42) kao zaštićeni svedok priznao 2012. godine da je bio pripadnik zavereničke grupe pri islamističkoj militantnoj organizaciji Al Kaida, koja je odgovorna za napade na SAD 2001. godine, s ciljem izvršenja ubistva i pružanja materijalne podrške terorizmu i špijunskim aktivnostima, prenosi Rojters.

Kan je uhvaćen u Pakistanu, a potom je držan na neidentifikovanoj lokaciji CIA, tzv. crnom mestu, u periodu od 2003. do 2006. godine.

Prema navodima Rojtersa, od 800 zatočenika koliko je bilo zatvoreno u Gvantanamu, ostalo je njih 34, od kojih je 20 predviđeno za transfer.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin obavestio je prošle godine američke zakonodavce o planu da se Kan prebaci u drugi zatvor, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!