SAD TUŽE GUGL: Tužioci ciljaju na monopol

Tanjug

25. 01. 2023. u 09:52

AMERIČKO Ministarstvo pravde tužilo je Gugl kompaniju Alphabet Inc zbog zloupotrebe dominacije u digitalnom oglašavanju, što je druga savezna tužba protiv kalifornijskog giganta zbog navodnih kršenja zakona o monopolu.

САД ТУЖЕ ГУГЛ: Тужиоци циљају на монопол

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

U tužbi američkih vlasti navodi se da je Gugl koristio antikonkurentske, isključive i nelegalne metode da ukloni ili drastično smanji svaku pretnju svojoj dominaciji nad tehnologijama koje se koriste za digitalno oglašavanje, preneo je Rojters.

Vlada je navela da Gugl treba da bude primoran da proda svoj menadžerski paket, koji se bavi poslom koji je doneo oko 12 procenata Guglovih prihoda u 2021. godini, ali takođe igra ključnu ulogu u ukupnoj prodaji pretraživača Gugl i klaud kompanije. Tužioci su ciljali na Guglov izuzetno profitabilan posao oglašavanja, tražeći da se on razbije kako bi se izjednačili uslovi za druge kompanije.

Gugl, čiji je posao oglašavanja zaslužan za oko 80 odsto prihoda, navodi da su argumenti tužbe pogrešni i da će dovesti do usporavanja inovacija, podići cenu oglašavanja i usporiti više hiljada malih biznisa i oglašivača. Ministarstvo i osam američkih saveznih država, među kojima su Kalifornija i Njujork, traže od sudstva da osude Gugl zbog kršenja antimonopolskog zakona, da mu nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad onlajn oglašavanjem.

Gugl je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji. Guglovi poslovi sa oglasima doneli su više od 200 milijardi dolara u prodaji u 2021. i najveći su proizvođač novca matične kompanije Alfabet sa velikom maržom. SAD su saopštile da je monopol „pokvario legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija“.

BONUS VIDEO: KOLO ZA AMBASADORA - Kristofer Hil u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!