KOLUMBIJA OTKAZALA POSLUŠNOST AMERIKANCIMA: Petro odbija da zauzme stranu

Novosti onlajn

25. 01. 2023. u 08:46

KOLUMBIJSKI predsednik Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev. Prema rečima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj predlog SAD.

КОЛУМБИЈА ОТКАЗАЛА ПОСЛУШНОСТ АМЕРИКАНЦИМА: Петро одбија да заузме страну

Foto: Profimedia

- U jednom od razgovora, general [Laura] Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu - rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.

Prema Petrovim rečima, ruska oprema koja je trenutno u posedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

- Mi ne zauzimamo nijednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu - dodao je on.

Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji se održava u Buenos Ajresu.

- Latinska Amerika, umesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahteva mir - rekao je on.

Prethodno je šef Južne komande SAD general Lora Ričardson rekla da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest zemalja Latinske Amerike imaju rusko oružje i da SAD rade na tome da „ovo rusko oružje zamene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu“.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je tokom brifinga rekao da američka inicijativa ima zakonska ograničenja, ali da će Kremlj ipak pažljivo pratiti ovo pitanje.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024