GERASIMOV OTKRIVA - OVO SU DVE NOVE PRETNJE ZA BEZBEDNOST RUSIJE: Šta će Moskva promeniti u svojoj odbrambenoj strategiji?

Novosti onlajn

24. 01. 2023. u 08:05

TEŽNjA NATO-a da se proširi na račun Finske i Švedske kao i korišćenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv Moskve predstavljaju nove pretnje za Rusiju, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov za list „Argumenti i fakti“.

ГЕРАСИМОВ ОТКРИВА - ОВО СУ ДВЕ НОВЕ ПРЕТЊЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ РУСИЈЕ: Шта ће Москва променити у својој одбрамбеној стратегији?

Foto: Profimedia/Ilustracija

- U cilju neutralisanja ovih pretnji najviše rukovodstvo zemlje je postavilo zadatak da se koriguje Plan izgradnje i razvoja Oružanih snaga - rekao je Gerasimov.

Konkretno, biće formirani Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, tri motorizovane divizije u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i armijski korpus u Kareliji. Po rečima Gerasimova, cilj ovih koraka je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i stvaranje uslova za socijalno-ekonomski razvoj zemlje.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, rusku vojsku u naredne tri godine čekaju velike promene.

Švedska i Finska su u maju 2022. godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u, ali su proces njihovog prisajedinjenja Alijansi blokirale Turska i Mađarska. Turske vlasti zahtevaju izručenje građana koji se u Ankari smatraju teroristima – pre svega se radi o Radničkoj partiji Kurdistana.

Švedska je navela da ne može da ispuni sve zahteve i da neće to da učini, posebno ukazujući na nemogućnost izručenja švedskih državljana drugoj zemlji.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson izjavio je da će zemlja nakon ulaska u NATO nastojati da „doprinese kolektivnoj odbrani“, uključujući povećanje prisustva Alijanse duž istočne granice EU.

Rusija je poručila da bi ulazak Finske i Švedske u NATO bio greška, pošto nema pretnji po njihovu bezbednost.

Gerasimov je 11. januara 2023. godine postavljen za komandanta Združene grupe trupa u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna