SUKOB LAVROVA I KIRBIJA: Ruski šef diplomatije poteze Amerikanca uporedio sa Hitlerom, Bela kuća zgranuta

Tanjug

18. 01. 2023. u 20:47

SAD krše ključni princip Povelje UN o suverenoj ravnopravnosti država bukvalno svakog sata, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

СУКОБ ЛАВРОВА И КИРБИЈА: Руски шеф дипломатије потезе Американца упоредио са Хитлером, Бела кућа згранута

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

- Jednakost u suverenitetu je princip na kome se zasnivaju UN. Svakog dana i svakog časa SAD prkose tom principu - rekao je Lavrov.

On je dodao da SAD kršeći međunarodno pravo ne dozvoljavaju drugim zemljama da same odluče hoće li razumeti politiku Rusije prema Ukrajini ili ne.

- Ako vi, SAD, poštujete jednaku suverenost država, a dužni ste da je poštujete, onda bi bilo demokratski da sve zemlje odluče da li razumeju Rusiju ili ne u situaciji koja se odnosi na Ukrajinu - rekao je ruski ministar.

Lavrov je zaključio da Vašington često pribegava ucenama kako bi naterao druge zemlje da osude Rusiju.

Komentar Bele kuće

Bela kuća ocenila je kao "zaista uvredljivu" izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u kojoj je SAD i njene postupke protiv Rusije uporedio sa potezima Adolfa Hitlera i njegovim planovima za istrebljenje Jevreja u Evropi.

- To je toliko apsurdno, da gotovo ne vredi ni odgovarati, osim da se prokomentariše krajnje uvredljiv način na koji je pokušao da nas predstavi u kontekstu Hitlera i Holokausta - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

Ranije danas Sergej Lavrov izjavio je da Zapad preko Ukrajine vodi posredni rat sa Rusijom, kao i da je njihov cilj, između ostalog, konačno rešenje ruskog pitanja. On je istakao da akcije protiv Rusije mogu da budu uvedene i protiv bilo koje druge države koja odbija da ispuni američka naređenja i dodao da je Evropska unija izgubila samostalnost u odnosu na NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna