ERDOGAN JASAN: Za ulazak u NATO Švedska i Finska moraju deportovati 130 terorista Turskoj

Tanjug

17. 01. 2023. u 10:54

ŠVEDSKA i Finska moraju da deportuju ili izruče 130 terorista Turskoj pre nego što turski parlament odobri kandidature Stokholma i Helsinkija za ulazak u NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН ЈАСАН: За улазак у НАТО Шведска и Финска морају депортовати 130 терориста Турској

Foto: Turkish Presidency via AP, File

Erdogan je, kasno u nedelju, rekao da bi zahtev za članstvo u NATO-u prošao u turskom parlamentu, Švedska i Finska moraju da izruče više od 100, odnosno oko 130 terorista.

Finski političari su Erdoganov zahtev protumačili kao odgovor na incident u Stokholmu prošle sedmice kada je tokom protesta lutka s likom Erdogana bila obešena za noge, preneo je Rojters.

- Ovo je morala biti reakcija, verujem, na događaje proteklih dana - rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za "YLE".

Havisto je rekao da nije upoznat sa novim zvaničnim zahtevima iz Turske. Kao odgovor na incident u Stokholmu, Turska je otkazala planiranu posetu predsednika švedskog parlamenta Andreasa Norlena Ankari, koji je umesto toga u ponedeljak doputovao u Helsinki.

Švedski premijer Ulf Kristeršon rekao je u ponedeljak da je njegova zemlja u "dobrom položaju" da obezbedi da Turska ratifikuje kandidaturu Stokholma za NATO.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je u subotu da ističe vreme da turski parlament ratifikuje zahteve Švedske i Finske za ulazak u NATO pre predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se očekuju u maju.

Turska je saopštila da posebno Švedska mora prvo da izruči kurdske militante i grupe koje Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Dve nordijske države su prošle godine u maju podnele zahtev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, a njihov zahtev moraju da odobre svih 30 država članica Alijanse. Do sada je to učinilo njih 28, osim Turske i Mađarske.

BONUS VIDEO: RUSI PONOVO VOZE "MOSKVIČ": Novi model legendarnog brenda u prodaji u salonima u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)