DOGOVOR BAJDENA I ŠOLCA: Nemačka će isporučiti Ukrajini dodatnu bateriju sistema „patriot“

Novosti onlajn

05. 01. 2023. u 22:10

NEMAČKA namerava da isporuči Ukrajini dodatnu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“, saopštila je Bela kuća nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

ДОГОВОР БАЈДЕНА И ШОЛЦА: Немачка ће испоручити Украјини додатну батерију система „патриот“

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi, lideri su tokom razgovora izrazili „zajedničku rešenost“ da nastave da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć Ukrajini „koliko god bude potrebno“.

- S tim u vezi SAD nameravaju da isporuče Ukrajini borbena vozila pešadije 'bredli', a Nemačka namerava da isporuči borbena vozila pešadije 'marder' - navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da obe zemlje planiraju da obuče ukrajinsku vojsku da rukuju sa pomenutim tipovima savremenih zapadnih oklopnih vozila.

- Nemačka će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama sa isporukama dodatne baterije PVO 'patriot' Ukrajini - dodaje se u saopštenju.

SAD su u decembru najavile da će Ukrajini u narednih nekoliko meseci biti isporučena prva baterija sistema „patriot“.

Istovremeno, agencija AP javlja da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini biti vredan skoro tri milijarde dolara.

- Pomoć u vrednosti od oko 2,85 milijardi dolara najveći je paket vojne opreme koji je Pentagon povukao iz svojih zaliha za slanje Ukrajini - navodi se u saopštenju agencije.

Ranije je Rojters javio da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, o kome će biti objavljeno 6. januara, uključivati oko 50 borbenih vozila pešadije „bredli“.

Prema navodima agencije AP, novi paket pomoći će uključivati i vojna vozila „hamvi“, višenamenska vozila MRAP i „veliki broj“ raketa i druge municije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)