KOMPOSTIRANJE LJUDI U NJUJORKU: Telo preminulog će transformisati u 36 kesa zemlje koje će ožalošćena porodica koristiti za đubrenje bašte

Novosti online

04. 01. 2023. u 09:27

ZA kremaciju se koriste fosilna goriva, a sahranjivanje ostavlja ugljenički otisak, pa je podrška "zelenih" prevagnula bez obzira na negodovanje katolika, prenosi RT.

КОМПОСТИРАЊЕ ЉУДИ У ЊУЈОРКУ: Тело преминулог ће трансформисати у 36 кеса земље које ће ожалошћена породица користити за ђубрење баште

Foto: Profimedia/Ilustracija

Hortikultura je ekološka, a sanduci, rake, i urne nedovoljno su ekonomični, pa zašto se onda mrtav čovek ne bi iskoristio za đubrenje hortenzija?

Tako bi njujorški grobari uskoro mogli da svoje lopate "okače o klin" budući da je ova država, šesta po redu u Americi, legalizovala novi način sahranjivanja - kompostiranje ljudi.

Ova metoda, inače nazvana "prirodnom organskom redukcijom", potpuno je u skladu sa "zelenom agendom" koju Zapad već duže vremena forsira i zato je podrška zelenih aktivista i prevagnula u odnosu na negodovanje Katoličke konferencije Njujorka.

Guvernerka Keti Hočul, koja je više puta ponosno isticala svoje irsko, katoličko poreklo, odluku je donela ignorišući otpor vernika koji smatraju da se ovakvim postupanjem sa telom preminulog ne ukazuje potrebno poštovanje telesnim ostacima ljudi.

Za kremaciju se koriste fosilna goriva, a sahranjivanje troši mnogo zemlje i ostavlja ugljenični otisak. Za mnoge je prilično značajno da mogu da se pretvore u zemlju koja kasnije postaje bašta ili drvo", rekla je Katrina Spejd, osnivač jedne "zelene pogrebne kuće" u Sijetlu u čijem je asortimanu usluga kompostiranje ljudi.

Podršku odluci pružio je i umetnički kolektiv "Orden dobre smrti" koji je pozvao guvernerku da svojim potpisom da "blagoslov" u vidu potpisa i poslali gomilu ukrasnih, obojenih kartica na kojima je pisalo "kompostiraj me" i "želim da budem drvo".

Kako se kompostiraju ljudi?

U većini slučajeva, pokojnik se stavlja u poluotvorenu posudu za višekratnu upotrebu koja, kao i kod običnog kompostiranja organskog materijala kao podlogu sadrži piljevinu, lucerku ili slamu koji će mikrobima omogućiti da odrade svoj posao. Telo preminulog će se za mesec dana transformisati u 36 kesa zemlje koje onda i ožalošćena porodica može da koristi za đubrenje bašte.

BONUS VIDEO:

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti