RAT U UKRAJINI: Putin u iznenadnoj poseti štabu JVO - Odlikovao Surovikina, pa poslao jaku poruku vojsci (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 12. 2022. u 07:25 >> 01:18

RAT u Ukrajini ušao je u 311. dan. Mnogi delovi Ukrajine ostali su juče bez struje nakon velikog raketnog napada na ukrajinske energetske objekte. Najžešće borbe i dalje se vode u Bahmutu i u pravcu Soledara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин у изненадној посети штабу ЈВО - Одликовао Суровикина, па послао јаку поруку војсци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tv Zvezda

Kuleba: U Kijevu se čuju eksplozije

 

 Načelnik Kijevske regionalne državne uprave Aleksij Kuleba je u svom telegram kanalu rekao da su se u Kijevu čule eksplozije, prema preliminarnim informacijama, sistem PVO (PVO) radi. Ranije je širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna .

- Kijevska oblast. PVO radi -  napisao je Kuleba.

Zauzvrat, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je u telegram kanalu da se „u prestonici čuju eksplozije, protivvazdušna odbrana radi“.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. Posle štrajkova 15. novembra, ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji onesposobljena. U decembru je Volodimir Zelenski rekao da je sada nemoguće potpuno obnoviti energetski sistem Ukrajine - prenela je RIA.

 

Makron obećao da će podržati Ukrajinu „do pobede“

 

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Francuska „nepogrešivo” podržavati Ukrajinu „do pobede”, kako je rekao u novogodišnjem obraćanju građanima, koje je preneo kanal BFMTV.

- U narednim godinama uvek ćemo biti uz vas. Pomagaćemo vam do pobede. Zajedno ćemo izgraditi pravedan i održiv svet. Računajte na Francusku i Evropu - rekao je on.

Ranije ove nedelje, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu posetio je Kijev , gde je razgovarao sa Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom . Lekornu je obećao da će Francuska nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini, uključujući moguće snabdevanje dodatnih haubica CAESAR, kao i moguću nabavku francusko-italijanskih protivvazdušnih sistema MAMBA - prenela je RIA.

Foto: Ludovic Marin, Pool via AP/Shutterstock/Ilustracija

 

 

Ukrajinske snage „Hajmarsima“ gađale bolnicu u Pervomajsku u LNR

Ukrajinske snage su za 40 minuta dva puta iz raketnog sistema M142 „Hajmars“ granatirale Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Gradonačelnik Pervomajska Sergej Koljagin izjavio je da je meta napada bila gradska bolnica.

Koljagin je saopštio da su, prema preliminarnim informacija, u granatiranju povređena dva radnika zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima, dok je bio u autu na putu do bolnice, našao se pod vatrom, usled čega mu je oštećen automobil, preneo je Sputnjik.

 

Kijev: Najmanje jedna osoba poginula, tri povređene u ruskim napadima

Najmanje jedna osoba poginula je danas u ruskom raketnom napadu u Kijevu, u okrugu Solomjan, a tri su ranjene, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

U Solomjanu, jugozapadnom delu Kijeva, najmanje tri žene su prebačene u bolnicu, rekao je Kličko, prenosi Gardijan.

Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, projektili su pogodili hotel i kuću.

Foto: Printskrin

Kličko je rekao da su u ruskim napadima pogođeni i okrug Pečersk i Holosijevsk, u centralnom i zapadnom delu Kijeva.

Više oblasti je preventivno isključilo struju pre današnjih ruskih raketnih udara, a pogođeni su i gradovi Hmeljnicki i Zaporožje, kao i Harkovska oblast.

Mediji su prethodno objavili da se danas u Kijevu čulo 10 eksplozija dok je trajalo upozorenje za vazdušnu opasnost širom Ukrajine.

Putin odlikovao Surovikina i čestitao vojnicima

Predsednik Rusije Vladimir Putin je otišao u novogodišnju posetu štabu Južnog vojnog okruga.

On je odatle imao poruku za sve građane Rusije, ali i vojno osoblje, kojima je čestitao praznike, zahvalivši im se na hrabrosti.

- Svim učesnicima specijalne vojne operacije najsrdačnije čestitam predstojeću Novu godinu. Oni koji su sada ovde, pored mene, koji su na prvim linijama fronta, koji se obučavaju u centrima za obuku kako bi krenuli u borbu, koji su u bolnicama ili koji su se vratili kući, svi oni koji su na borbenoj dužnosti u strateškim jedinicama – celokupno osoblje Oružanih snaga - rekao je Putin u svom novogodišnjem obraćanju.

Putin je takođe odlikovao generala Sergeja Surovikina ordenom Svetog Đorđa trećeg stepena.

Upozorenje za vazdušne napade u celoj Ukrajini

Upozorenje za vazdušne napade se čuje u svim ukrajinskim regionima, piše Kijev Indipendent.

Nekoliko guvernera ukrajinskih oblasti je izvestilo da je Rusija lansirala projektile.

Rusi gađali Černigovsku oblast Iskanderom

Ruske snage su tokom noći napale raketama Iskander grad u severnoj Černigovskoj oblasti, rekao je guverner oblasti Vjačeslav Čaus.

On dodaje da je Iskandera "gotovo nemoguće" pratiti dostupnim sistemima protivvazdušne odbrane u Ukrajini.

Prema rečima guvernera, nema prijavljenih žrtava.

Čaus je rekao da je Rusija poslednjih dana pojačala granatiranje Černigovske oblasti.

Poljski general predviđa kada će se završiti sukob u Ukrajini

Sukob u Ukrajini neće se završiti 2023. godine, ali će ta godina biti sudbonosna za Kijev, izjavio je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Poljske, general Leon Komornicki, prenosi list "Bankier".

Po njegovim rečima, tok sukoba sve više će zavisiti od isporuka oružja sa Zapada, uključujući SAD.

- Novac koji Sjedinjene Američke Države troše na rat najbolji je dokaz da su Amerikanci itekako svesni da se ovaj sukob neće završiti 2023. godine. Svi moramo biti spremni na to, uključujući Poljsku - rekao je general.

Komornicki predviđa da bi sukobljene strane 2023. godine mogle početi da teže završetku sukoba. Kako dodaje, takva opcija je moguća "ako slična očekivanja budu delile SAD i Kina".

Prema tome, general zaključuje da bi konflikt u Ukrajini mogao da se završi 2024. godine, piše Sputnjik.

Ranije je premijer Poljske Mateuš Moravjecki tokom posete Kijevu izjavio da ishod sukoba u Ukrajini može biti samo jedan – "ili će pobediti Kijev, ili će cela Evropa izgubiti".

Šojgu čestitao vojnicima Novu godinu, uveren je u pobedu

Ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je vojnicima predstojeću Novu godinu i zahvalio im se na hrabrosti i herojstvu u vršenju vojne dužnosti.

- Danas branite ne samo veliku istoriju Rusije, već i njenu svetlu budućnost. Iza svakog od nas stoji Rusija - rekao je.

Ministar je izrazio uverenje da je pobeda neminovna.

FOTO: AP/Tanjug

- U narednoj godini želim svima dobro zdravlje, snagu, pouzdane i odane drugove i, naravno, vedro nebo! Naša Pobeda je, kao i Nova godina, neizbežna - rekao je.

Šojgu je napomenuo da se u protekloj godini Rusija suočila sa ozbiljnim iskušenjima koja su promenila uobičajeni tok vremena, a 2023. će dočekati u teškoj vojno-političkoj situaciji.

On je podsetio da spoljne sile sada pokušavaju da precrtaju slavnu istoriju i velika dostignuća Rusije: ruše se spomenici pobednicima fašizma, a ratni zločinci podižu na pijedestal, sve rusko se ukida i skrnavi.

U takvim okolnostima, naglasio je, Nova godina ostaje ne samo dobra tradicija, već dobija i duboko značenje, postajući simbol nade u mirnu budućnost.

Svi koji se bore u Ukrajini oslobođeni poreza

Ruske vlasti su saopštile da će vojnici i državni službenici raspoređeni u Ukrajini biti oslobođeni poreza na dohodak.

Vojnici, policajci, pripadnici službi bezbednosti i drugi državni službenici koji služe u četiri regiona više ne moraju da daju informacije o "svojim prihodima, rashodima, imovini", navodi se u uredbi.

Zelenski se zahvalio Šolcu

Vladimir Zelenski je zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na pomoći pruženoj Ukrajini po pitanju evropskih integracija.

Kuleba o odnosima sa Mađarskom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba komentarisao je odnose između Ukrajine i Mađarske te je naglasio kako do otopljavanja odnosa ne može doći sve dok je na čelu Mađarske Viktor Orban.

Foto: Printskrin/Jutjub/ UkraineMFA

Pasečnik: Ukrajinci redovno pokušavaju da probiju liniju fronta

Ukrajinska vojska redovno pokušava da probije liniju fronta, ali ruske snage uspešno odbijaju neprijateljske napade, rekao je za TASS vršilac dužnosti šefa LNR Leonid Pasečnik.

foto: Tanjug/AP Photo

- Situacija na liniji dodira je i dalje prilično teška i komplikovana. Neprijatelj ne prestaje da pokušava da probije odbranu i juriša na položaje naših branilaca, ali se ovi pokušaji završavaju razbijanjem ukrajinskih nacista. Naši vojnici kontrolišu situaciju na frontu, odbijaju neprijateljske napade i brane linije - rekao je Pasečnik.

Neverovatne mere bezbednosti u Moskvi

Više od 1.800 pripadnika Prve armije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za vazdušnu i protivraketnu odbranu stupiće na borbeno dežurstvo u novogodišnjoj noći, saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Sveukupno, više od 20 hiljada ljudi će čuvati Moskvu tokom praznika, dodaje se u saopštenju.

Napomenuli su da će borbene posade služiti u jedinicama protivvazdušnih raketnih snaga, na radarskim stanicama i komandnim mestima.

Prva armija protivvazdušne i protivraketne odbrane, prema otvorenim izvorima, obavlja zadatke odbrane ruske prestonice od vazdušnih napada i balističkih projektila. 

Pronađeno skladište ukrajinskih diverzanata

Pripadnici specijalne službe Luganske Narodne Republike otkrili su u predgrađu Luganska tajno skrovište municije i naoružanja ukrajinskih diverzanata, saopštile su lokalne vlasti.

U tom magacinu pronađena je jedna protivtenkovska raketa, mitraljez velikog kalibra, bombe, protivpešadijske mine, preko 50 granata i više od 100.000 municije različitog kalibra.

U toku je istraga kako bi se onesposobila ta grupa diverzanata koja je operisala na području Luganska.

Novi Tu-160 na testiranju

Izveštaj Kijeva o jučerašnjem napadu

Tokom jučerašnjeg dana Rusija je izvela pet raketnih i 29 vazdušnih udara širom Ukrajine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je lansirala i 10 borbenih dronova Šahed-136 iranske proizvodnje, ali su svi oboreni, tvrde iz Generalštaba. Rusija je takođe izvela 80 napada na različite regione Ukrajine višecevnim raketnim bacačima.

Ukrajinci granatirali Donjeck

Jedna osoba je poginula, dve su povređene za 24 časa na teritoriji Donjecke Narodne Republike od posledica granatiranja, saopštio je štab Teritorijalne odbrane republike.

- U protekla 24 sata od posledica granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Donjecke Narodne Republike, jedna osoba je poginula. a još dva civila su povređena - navodi se u saopštenju Telegram kanala Glavnog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati