IZRAEL "PRIZEMLJIO" AMERIČKE AVIONE: Po drugi put u godinu dana F-35 ide na "remont"

Đ.G.

26. 12. 2022. u 18:08

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) odlučile su u nedelju da prizemlje 11 svojih borbenih aviona F-35A, nakon incidenta u Teksasu prošle nedelje u kojem se F-35B lajtning II srušio tokom pokušaja sletanja.

ИЗРАЕЛ ПРИЗЕМЉИО АМЕРИЧКЕ АВИОНЕ: По други пут у годину дана Ф-35 иде на ремонт

Foto: Profimedia

- Iz nalaza i prenetih informacija utvrđeno je da je ovim avionima potrebna posebna inspekcija kako bi se isključila mogućnost ponovljenog kvara u izraelskom sistemu - rekao je medijima portparol ID.

Prvobitni pregled je pokazao da bi avion koji je isporučio SAD mogao imati slične nedostatke koji su doveli do pada u Teksasu, saopštila je ID. Odluka da se avioni prizemlje i dalje je doneta iz predostrožnosti jer još nije bilo jasno da li izraelski F-35 imaju sličan problem.

Američki F-35B se srušio tokom procedure vertikalnog sletanja u vazdušnu bazu u severnom Teksasu prošlog četvrtka, što je navelo pilota da se katapultira iz aviona skoro na nivou piste. Izraelskom F-35A u potpunosti nedostaje mogućnost vertikalnog sletanja.

To je drugi put da je Izrael samo ove godine obustavio letove F-35. Još u julu, Tel Aviv je već prizemljio avione na neko vreme nakon što je otkriven kvar sedišta za izbacivanje. SAD su u to vreme prizemljile celu svoju flotu F-35.

Proglašen od Vašingtona i američkog proizvođača oružja i vazduhoplovstva Lokhid Martin kao jedan od najnaprednijih borbenih aviona ikada razvijenih, projekat F-35 bio je skup za američke poreske obveznike, koji su platili račun za dugi niz odlaganja , kvarovi i prekoračenja troškova. Ipak, američki saveznici, uključujući Kanadu, Nemačku i Finsku, stali su u red da kupe avion - preneo je RT.

BONUS VIDEO: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024