POSLE SEVERNE KOREJE SADA I INDIJA: Stotine balističkih raketa biće stacionirano na granici sa Kinom i Pakistanom

Đ.G.

26. 12. 2022. u 17:51

INDIJA namerava da postavi više od sto balističkih projektila duž svoje granice sa Kinom i Pakistanom, navodi lokalna novinska agencija ANI. Izveštaj prati tvrdnje Nju Delhija o sukobima između indijskih i kineskih trupa u spornoj oblasti Himalaja ranije ovog meseca.

ПОСЛЕ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ САДА И ИНДИЈА: Стотине балистичких ракета биће стационирано на граници са Кином и Пакистаном

Foto Tanjug/AP

- Na sastanku na visokom nivou Ministarstva odbrane odobrena je nabavka oko 120 projektila za Oružane snage i njihovo razmeštanje duž granica - rekao je agenciji visoki izvor odbrane.

Prema ANI, reč je o naoružanju domaće razvijene rakete Pralai. Indijska vojska je pre godinu dana uspešno testirala taktičke kvazibalističke uređaje kratkog dometa.

Za njih se kaže da imaju sposobnost da pogađaju ciljeve na dometu između 150 i 500 km i da ih je teško presresti protivvazdušnoj odbrani zbog promene smera tokom leta.

Agencija je opisani razvoj događaja opisala kao „glavnu odluku“ za zemlju, koja sada ima politiku dozvoljavanja upotrebe balističkih projektila u taktičkim ulogama.

Indijski susedi i geopolitički rivali Kina i Pakistan, koji su takođe nuklearne sile, imaju balističke rakete u svom arsenalu. Indija se takođe graniči sa Nepalom, Butanom, Bangladešom i Mjanmarom.

Početkom decembra, Ministarstvo odbrane u Nju Delhiju saopštilo je da je došlo do kratkih sukoba između indijske i kineske granične straže u državi Arunačal Pradeš, na Himalajima. U incidentu je ranjeno šest indijskih vojnika, saopštilo je ministarstvo. Optužio je Peking, koji nije potvrdio da je došlo do sukoba, da pokušava da "jednostrano" promeni status kvo u pograničnoj zoni Himalaja.

Prošle nedelje, Nju Delhi je najavio raspoređivanje rekordnog broja vojnika u toj oblasti, nazvavši to odgovorom na jačanje Kine.

Indija takođe ima trajni teritorijalni spor sa Pakistanom. Od 1947. godine sukob oko Kašmirskog regiona traje između Nju Delhija i Islamabada, što je dovelo do tri rata i niza manjih sukoba - preneo je RT.

BONUS VIDEO: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a