U AMERIKU STIŽE "LEDENI ARMAGEDON": Ovo se dešava jednom u generaciji, temperature do - 55

Novosti online

22. 12. 2022. u 19:12

SNEŽNO nevreme koje je ove nedelje zahvatilo Sjedinjene Američke Države moglo bi u delove zemlje da donese najhladniji Božić u poslednje četiri decenije , najavili su meteorolozi. Zahlađenje je u utorak prvo zahvatilo severozapadni deo pacifičke obale, a pre nego što stigne na istok zemlje pretvoriće se u takozvanu ciklon bombu.

У АМЕРИКУ СТИЖЕ ЛЕДЕНИ АРМАГЕДОН: Ово се дешава једном у генерацији, температуре до - 55

Foto: EPA

Više od 90 miliona ljudi u 37 država nalazi se pod upozorenjem zbog „ledenog Armagedona“. Otprilike 80 odsto nacije suočiće se s temperaturama ispod nule, uključujući i države na jugu kao što je Teksas. „Veder čenel“ (Weather Channel) je nevreme nazvao „Zimska oluja Eliot“, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživeti najhladniji Božić za poslednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje moguće temperature od -45°S do -55°S. Najavljeni vetar može prouzrokovati promrzline za manje od pet minuta ako se mere opreza ne preduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći.

NVS je ovu oluju nazvao događajem koji se događa jednom u generaciji. Doći će i do područja Velikih jezera gde se očekuje da će dostići nivo uragana treće kategorije. Guverneri Kentakija i Severne Karoline proglasili su vanredno stanje, a očekuje se da će snežni uslovi i zaleđeni putevi prouzrokovati haos i u saobraćaju.

- Dan zahvalnosti prošao je uz minimalne smetnje, nažalost do Božića neće biti tako - rekao je američki ministar saobraćaja Pit Butigeg za Em-Es-En-Bi-Si.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga već su otkazani. Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro kad temperatura padne na -27°S. Čikago je počeo da se priprema za obilne snežne padavine koje će biti praćene s naletima vetra većim od 80 km/h.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u ciklon bombu koja nastaje zbog naglog pada pritiska, a donosi mećavu, grmljavinske oluje i obilne padavine, preneo je „Jutarnji list“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere