AFERA DRMA AMERIKU: Ukinuti FBI

Novosti online

20. 12. 2022. u 15:13

POVODOM afere "Tviter fajlovi", oglasio se republikanac i bivši američki kongresmen Ron Pol, koji kaže da FBI treba ukinuti. To je zaključio, pre svega, zbog neprimerenog uticaja federalnih agencija na Prvi amandman, neprikosnovenu slobodu govora, veroispovesti i štampe.

АФЕРА ДРМА АМЕРИКУ: Укинути ФБИ

Foto: Profimedia/BRENDAN SMIALOWSKI

U kolumni, američki političar podseća na objavu novinara Meta Taibija, da je "Tviter u suštini podružnica FBI".

- Saznali smo da su agenti bivšem šefu za nadzor i bezbednost Džoelu Rotu između 2020. i 2022. godine poslali oko 150 imejlova. U tim imejlovima su se redovno nalazili zahtevi zvaničnika američke vlade da 'privatna' kompanija 'Tviter' cenzuriše i zabrani komentare i korisnike koji im se ne sviđaju - piše Pol.

Radna grupa za strani uticaj (FITF), deo američke vlade koji je uključivao FBI, kao i druge američke obaveštajne agencije, imala je 80 agenata koji su redovno sugerisali zaposlenima u "Tviteru" koje "tvitove" da cenzurišu i koje naloge da zabrane, dodaje se u kolumni.

- Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je, takođe, angažovalo spoljne činioce iz vladinih i nevladinih organizacija da odvojeno utiču na 'Tviter' da potisne slobodu govora. Američke savezne vladine agencije su bukvalno predale 'Tviteru' spiskove Amerikanaca za koje su želeli da budu ućutkani, a 'Tviter' se tome povinovao. Ovo bi trebalo da bude ogroman skandal i verovatno bi i bio da se dogodio pod Trampovom administracijom - zaključak je republikanca.

Naglašava da bi u slučaju da je bivši predsednik SAD Donald Tramp doneo takvu odluku, Kongres pokrenuo proceduru za impičment.

Profesor ustavnog prava Džonatan Tarli, međutim, uvideo je i dobru stranu "Tviter fajlova".

- Nova anketa Harvarda pokazala je da iako su mejnstrim mediji ignorisali aferu, Amerikanci nisu. Skoro dve trećine ispitanika veruje da je 'Tviter' bio umešan u politički motivisanu cenzuru uoči izbora 2020. Oko 70 odsto anketiranih veruje da Kongres mora da preduzme mere protiv ove korporativno-državne cenzure - napominje Ron Pol.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri