DEMOKRATE POD ISTRAGOM FBI: Pripadnici Bajdenove stranke treba da vrate milione koje im je dao

I. S.

20. 12. 2022. u 16:40

OSNIVAČ propale platforme za trgovinu kripotovalutama FTKS, koja je ostvarivala promet od oko 10 milijardi dolara dnevno, Sem Bankman-Frid (30), optužen za "jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji", očekuje ekstradiciju u SAD sa Bahama, gde je uhapšen. Ova priča u međuvremenu je dobila dodatnu dimenziju, jer tužitelji u Njujorku traže informacije od demokratskih političara i organizacija o donacijama od uhapšenog kripto-tajkuna.

ДЕМОКРАТЕ ПОД ИСТРАГОМ ФБИ: Припадници Бајденове странке треба да врате милионе које им је дао

Foto: AP

Doniranim sumama koje premašuju 70 miliona dolara u poslednjih 18 meseci za ciljeve demokrata, Bankman--Frid se plasirao na drugo mesto finansijera stranke američkog predsednika Džozefa Bajdena, odmah iza milijardera mađarskog porekla, Džordža Soroša. Frid je lično donirao oko 40 miliona dolara demokratama i grupama koje propagiraju liberalne stavove. Rajan Salame, jedan od direktora FTKS, donirao je više od 23 miliona dolara, ali drugoj strani. Očigledno su se "kolege" dobro organizovale da podmite obe političke struje i tako se obezbede u svakom slučaju, ali ipak, znatno manje, dato je republikancima.

Takođe lično, Bankman-Frid je donirao 5.800 dolara senatorki Debi Stabenau iz Demokratske stranke, što je najviša legalna i dozvoljena individualna donacija, kao i Džonu Bozmanu, republikancu iz Arkanzasa, šefu Poljoprivrednog komiteta pri američkom Senatu. Pare je dao i demokratskoj senatorki Kirsten Gilibrand, republikanki Lisi Murkovski i brojnim kandidatima za Predstavnički dom.

TUŽBA NA 14 STRANA

OPTUŽNICA ispisana na 14 stranica tereti Sema Bankman-Frida (na slici) da je prekršio izborne zakone SAD, dajući političke donacije kandidatima i odborima za prikupljanje sredstava, između 2020. godine i novembra 2022. godine, preko federalnih zakonskih ograničenja i u ime drugih ljudi.

Prema propisima Savezne izborne komisije u SAD, političke kampanje i odbori dužni su da vrate donacije za koje se kasnije utvrdi da su nezakonite, čak i ako je novac već potrošen. Većina američkih političara koji su se okoristili ilegalno stečenim dolarima tvrde da su dolare poklonili dobrotvornim ustanovama. Tri istaknute demokratske grupe - DNC i stranačke komisije za kampanju u Predstavničkom domu i Senatu - odlučile su da vrate više od milion dolara doprinosa, ali je Bela kuća odbila da kaže hoće li predsednik Bajden da vrati skoro 59.000 dolara donacija Bankman-Frida za kampanju 2020. godine.

Bankman-Frid optužen je za prevaru putem interneta, a pripusuju mu seelektronske nameštaljke, varanja sa hartijama od vrednosti i onim koje uključuju promet robe, te pranje novca i akcije protiv finansijske strukture SAD. Njegova berza kriptovaluta ugašena je pošto je progutala oko 16 milijardi dolara koje su lakoverni investitori ulagali.

Ako bude osuđen, preti mu do 115 godina zatvora. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane