RAT U UKRAJINI Ruska ambasada: Isporuka sistema "Patriot" Kijevu bila bi provokacija, posledice nepredvidive

Novosti onlajn

14. 12. 2022. u 07:07 >> 22:35

RAT u Ukrajini 294. dan. U Donjeckoj Narodnoj Republici su izračunali da im je Kijev naneo štetu koja se meri oko 20 milijardi dolara. Kako javlja Si-En-En, Amerika može poslati sisteme „Patriot“ u Ukrajinu.

РАТ У УКРАЈИНИ Руска амбасада: Испорука система Патриот Кијеву била би провокација, последице непредвидиве

Foto Tanjug/AP

Ruska ambasada: Isporuka sistema "Patriot" Kijevu bila bi provokacija, posledice nepredvidive

Ambasada Rusije u SAD saopštila je da bi eventualna isporuka sistema "Patriot" Ukrajini predstavljala provokaciju sa nepredvidivim posledicama.

Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, navode u ambasadi i ističu da su SAD odgovorne za eskalaciju konflikta.

Kadirov: Neonacisti su verovatno pripremali sabotažu

 - Borci specijalnih jedinica "Ahmat-Krepost" i "Ahmat-Grozni", zajedno sa pripadnicima dagestanskih Snaga za brzo reagovanje "Jastreb", otkrili su veliku zalihu oružja i municije tokom čišćenja terena u Zaporoškoj oblasti - saopštio je Kadirov.

Kako je istakao, „neonacisti su verovatno pripremali sabotažu koja je mogla da dovede do tragičnih posledica“.

Oružje je preuzela ruska vojska.

 

Sankcije SAD bi sutra mogle da pogode "Rosbanku" 

Prema navodima medija, Sjedinjene Države bi sutra mogle da uvedu sankcije protiv direktora "Nornikela" Vladimira Potanjina i još nekih njegovih kompanija. Sankcije bi, između ostalih, mogle da pogode "Rosbanku".

Likvidirano 100 ukrajinskih vojnika

Oružane snage Rusije su tokom ofanzive preuzele kontrolu nad glavnim delom naselja Vodjanoe na području Donjecka. Ruska vojska likvidirala je oko 100 ukrajinskih vojnika na području Kupjanska u Harkovskoj oblasti.

Ruske snage odbile su kontranapad četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine južno od Donjecka. Pripadnici Oružanih snaga Rusije uništili su komandni centar operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine Liman na području Kramatorska u DNR.

Foto Tanjug/AP

Ruski vojnici napali su kolone Oružanih snaga Ukrajine u DNR kako bi onemogućili prebacivanje neprijateljske rezerve. Oružane snage Rusije sprečile su kontranapad tri jurišne grupe ukrajinskih snaga, koje su se kretale u pravcu dva naselja u LNR.

Maročko tvrdi da Ukrajinci oštećuju svoje tenkove i odbijaju naređenja

Ukrajinski vojnici odbijaju naređenja i oštećuju svoje tenkove, rekao je na Prvom kanalu Andrij Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

- Situacija koja se razvija na liniji razdvajanja je, jednostavno, užasna za ukrajinske tankiste. Preksinoć se pojavila informacija da su ponovo počeli slučajevi kada oklopne grupe jednostavno odbijaju da ispunjavaju naređenja u području Artemivska - saopštila je vojska.

Maročko je dodao da ukrajinska vojska uglavnom koristi zastarele tenkove T-64.

"Patriot" postaje meta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će za Rusiju američki raketni sistemi „Patriot“ koje Vašington planira da isporuči Ukrajini, predstavljati legitimne mete.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, dodao je da ipak treba sačekati zvaničnu informaciju o isporukama ovih sistema Kijevu.

Papa Franja pozvao vernike da za Božić pomognu Ukrajini

Kremlj nije dobio predlog za božićno primirje

Kremlj nije dobio nikakve predloge za božićno primirje u Ukrajini, izjavio je pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov.

- Ne, ni od koga nisu dobijeni predlozi i takva tema nije na dnevnom redu - rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje da li ruske vlasti razmatraju mogućnost božićnog ili novogodišnjeg primirja i da li su spremni da odgovori ako takav predlog dođe iz Kijeva.

Zelenski: Bravo momci, ponosan sam

Pedsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je video na Telegramu u kojem se zahvalio snagama protivvazdušne odbrane što su oborile svih 13 bespilotnih letilica, koje isporučuje Iran, rano jutros na Kijev i okolinu.

- Jutros su teroristi lansirali 13 šahida [dronova]. Svih 13 su oboreni od strane naših snaga protivvazdušne odbrane. Bravo momci. Ponosan sam! Nemojte ignorisati upozorenja o vazdušnom napadu - poručio je Zelenski.

Odjeknula serija eksplozija

U Zaporožju i Dnjepropetrovsku odjeknula je serija eksplozija, pišu ukrajinski telegram-kanali.

Navodno, napad je izveden dronovima. Mete su bili infrastrukturni objekti.

Ukrajinska vojska izgubila 65 ljudi

Ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana izgubili oko 65 ljudi i više od dvadeset komada tehnike u borbama na teritoriji Luganske Narodne Republike, objavila je Narodna milicija LNR na svom Telegram kanalu.

- U toku proteklog dana, tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici. Likvidirano je oko 65 ljudi, dok su uništena dva tenka, tri oklopna transportera, artiljerijsko oruđe, 17 jedinica specijalne tehnike - navodi se u saopštenju.

Isporuka NATO naoružanja ne prestaje dok se ne unište rute snabdevanja

Isporuke naoružanja NATO-a za podršku Oružanih snaga Ukrajine neće prestati dok se rute snabdevanja ne unište, izjavio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirošnik televiziji "Solovjov uživo".

- Na snabdevanje oružjem uticaće samo uništavanje logističkih tokova, odnosno onih koji sada prolaze kroz Zapadnu Ukrajinu i preko kojih se, nažalost, masovno isporučuje oružje u Donbas - rekao je on.

Foto: RVvoenkor

Mirošnik je takođe dodao da se ukrajinske jedinice postepeno povlače sa svojih pozicija na Artjomovskom i Soledarskom pravcu. I jasno je da će se Ukrajina ipak otići povući“, rekao je on.

Rusi tvrde da Ukrajinci pripremaju terorističku aktivnost u pravcu Svatovskog

Ukrajina zbog neuspeha na vojnom polju priprema provokacije u pravcu Svatovskog, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

- S obzirom na to da već dugo vremena vode neuspešne operacije u pravcu Svatovskog, obaveštajne službe SAD i Kijeva predlažu pokretanje terorističkih aktivnosti u ovoj oblasti. Državne institucije, civilni infrastrukturni objekti i logističke petlje mogu postati mete sabotaže - rekao je sagovornik agencije.

FOTO: Tanjug/AP Evgeniy Maloletka

Kličko: Oboreno 10 dronova-kamikaza

Tokom noći su odjeknule eksplozije u Kijevu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je oboreno 10 dronova-kamikaza iznad grada.

I dalje se čuju zvuci uzbune u Kijevskoj i Žitomirskoj oblasti.

Bajden šalje "patriot" u Ukrajinu već ove sedmice

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje odbrambenog raketnog sistema "patriot" u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove sedmice, saopštili su Si-En-Enu zvaničnici u američkoj administraciji.

Kako se navodi, plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.

Foto: Profimedia

Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će "patrioti" brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.

Sirene za vazdušnu opasnost se oglasile u celoj Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u utorak u celoj Ukrajini. Meta ruske artiljerije bile su ukrajinske snage u Donjeckoj, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Najžešće borbe su oko Bahmuta. Ukrajinska vojska nastavila je granatiranje grada Donjecka, i ruskog grada Klintsi, u regionu Brijansk.

Prikupljen novac za energetsku pomoć Ukrajini

Restrikcije su u većem delu zemlje, a u oblasti Odese obnovljeno je napajanje strujom.

Na pariskoj konferenciji prikupljeno je više od milijardu evra energetske pomoći za Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva odbacuje najavljeni predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u tri koraka za postizanje mira, dodajući da napredak nije moguć "bez uzimanja u obzir realnosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)