ZELENSKI TRAŽI MUNICIJU ZA MIR: Predsednik Ukrajine od lidera najrazvijenijih zemalja sveta zahteva sve više naoružanja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

14. 12. 2022. u 07:54

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski traži od sedam najrazvijenijih zemalja sveta da mu daju savremene tenkove, reaktivnu artiljeriju, municiju i rakete većeg dometa kako bi se njegova zemlja približila miru.

ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ МУНИЦИЈУ ЗА МИР: Председник Украјине од лидера најразвијенијих земаља света захтева све више наоружања

Foto AP

Obraćajući se preko video-veze liderima SAD, Kanade, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Japana Zelenski je govorio o "tri koraka ka miru", a zapravo je tražio da mu se pomogne da rat bude žešći i suroviji.

Prvi korak je da mu Zapad da još savremenije oružje i rakete, drugi da dobije novac za finansijsku i socijalnu stabilnost, a treći da se realizuju njegovi predlozi sa samita G20, koje su već u Moskvi ocenili kao nerealne. Insistiranje da se Rusi povuku sa Krima i teritorija koje su se posle referenduma pripojile Rusiji celu priču čini nerealnom.

Da se ukrajinska vojska priprema za novu ofanzivu potvrđuju reči njenog ministra odbrane Alekseja Reznikova.

- Moramo sačekati da zamrzne zemlja. Tada će moći da se kreće vojna tehnika - kazao je Aleksej Reznikov, dok i ruski vojni reporteri javljaju da njihova vojska čeka isto i priprema se za veću ofanzivu.

Predsednik ukrajinske vlade Denis Šmigalj kaže da žele da kupe tenkove koji su u skladu sa standardima NATO. Pošto Nemci nisu do sada hteli da im daju svoje tenkove "leopard 2", Ukrajinci su se obratili Francuskoj da od nje nabave najskuplje tenkove na svetu "leklerk". Jedan košta 9,3 miliona dolara. Poređenja radi, ruski tenk T-90 košta oko četiri miliona dolara.

Reznikov tvrdi da su u Ukrajinu već stigli francuski reaktivni sistemi LRU, za koje kažu da su zapravo modernizovani američki višecevni bacači "Hajmers". Ranije je Francuska isporučila Ukrajini 18 haubica "cezar". Švedska je odbila da proda Ukrajini lovce "gripen", pa su u Kijevu morali da se zadovolje da im Slovačka da svoje stare lovce "MiG-29".

Ukrajinska PVO je u sve težoj situaciji, jer kako piše "Fajnenšel tajms", pri kraju su joj rezerve raketa za sisteme S-300 i "Buk". Ta dva sistema glavna su zaštita ukrajinskog neba.

PARIZ: POLA SAD, POLA KASNIJE

UKRAJINI je hitno potrebno 800 miliona evra da bi obezbedila minimum energetske stabilnosti, poručio je predsednik Vladimir Zelenski, koji je video-vezom učestvovao juče na Međunarodnoj konferenciji solidarnosti u Parizu, kojoj su prisustvovali francuski šef države Emanuel Makron, predsednica EK Ursula fon der Lajen i ukrajinski premijer Denis Šmigalj. Pomoć je potrebna za uvoz struje iz EU, uz dve milijarde kubnih metara gasa, što zahteva ogromna sredstva. No, učesnici skupa su se obavezali da odmah obezbede polovinu sume koju je samo za struju tražio Zelenski, 400 miliona. Poslaće i 30 miliona LED sijalica, što omogućava uštedu godišnje proizvodnje jedne nuklearke.

GOTOVOST

PO komandi predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiji je počela nenajavljena provera bojeve gotovosti. Zadatak je da se jedinice u što kraćem vremenu dovezu do određenih mesta. Zbog toga je ograničen civilni transport.

* * * * * * * * *

VLASTI U MOSKVI DOGOVORILE SE OKO ODGOVORA NA ZAPADNI "PLAFON CENA"

PUTIN PREUSMERAVA RUSKO "CRNO ZLATO"

RUSKE vlasti su dogovorile odgovor na zapadni "plafon cena" na naftu koji će uskoro potpisati predsednik Vladimir Putin. Kako piše moskovski list "Vedomosti", ruske kompanije neće prodavati naftu zemljama koje su se pridružile donošenju dokumenta EU o ograničavanju cena ruske nafte. Neće se prodavati nafta ni onima koji žele da se u ugovoru spominje "plafon cena" nafte od 60 dolara po barelu.

Foto AP

Kompanije će moći da prodaju naftu na razne načine, ali uz saglasnost ruske vlade. Osim toga, biće određeno koliki popust mogu dobiti kupci ruske nafte.

Veliki deo nafte koji je ranije prodavan evropskim zemljama već je preusmeren na druga tržišta, najviše u Aziju. Moskovski analitičari prognoziraju da ruskim naftnim kompanijama treba dva do tri meseca da preusmere izvoz sa evropskog na druga tržišta.

Na to će uticati i oživljavanje kineskog tržišta.

Ruski budžet za 2023. godinu je planirao da cena nafte "ural" bude 70 dolara za barel. Po oceni ruskog ministarstva finansija minimalna prihvatljiva cena je 50 dolara za barel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)