RUSKA CRKVA: Pritisak na pravoslavlje razbuktaće građanski antagonizam u Ukrajini

Novosti online

10. 12. 2022. u 15:05

PRITISAK ukrajinskih vlasti na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu rasplamsaće građanski antagonizam u zemlji, izjavio je predsednik sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa javnošću i medije Vladimir Legojda.

РУСКА ЦРКВА: Притисак на православље разбуктаће грађански антагонизам у Украјини

Foto Patrijaršila.ru

 - Siguran sam da pritisak na jedinu kanonsku crkvu u zemlji (da ne govorimo o već njenoj faktičkoj zabrani, na čemu insistiraju neki poslanici i drugi zvaničnici) ne samo da neće pomoći u uspostavljanju jedinstva i građanskog mira u Ukrajini, već će samo još jače razbuktati građanski antagonizam, konačno podeliti društvo i doprineti daljem guranju zemlje u ponor sukoba i nereda - napisao je Legojda na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti „nastavljaju da pojačavaju pritisak“ na UPC.

On je zaključio da se pretresi u hramovima i manastirima Ukrajinske crkve sprovode već treću nedelju, počev od najzapadnijih eparhija, preko centra zemlje i na istok.

Ranije danas ukrajinski mediji su objavili da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) počela pretres u objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Savetnik Uprave SBU za Harkovsku oblast Vladislav Abdula je na društvenim mrežama objavio da se „kontraobaveštajne aktivnosti“ sprovode istovremena na 14 objekata kanonske UPC i to u cilju bezbednosti stanovništva od provokacija i terorističkih akata.

Služba bezbednosti Ukrajine je 22. novembra izvela „kontraobaveštajne aktivnosti“ na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, u još dva manastira i u Sarnjenskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Rovnjenskoj oblasti.

Tada je saslušano više od 50 ljudi i pronađena je „proruska literatura“. Po rečima mitropolita Antonija, to su bile vaskršnje poslanice patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila koje su poslate svim eparhijama Moskovske patrijaršije i knjige koje osuđuju ukrajinske raskolnike.

Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine s vremena na vreme zabranjuju delovanje UPC.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku