ODLAZI ZAUVEK U ISTORIJU: Poslednji "boing 747" napustio fabriku (FOTO)

Novosti online

11. 12. 2022. u 14:17

POSLE više od pola veka proizvodnje, poslednji „Boingov“ avion tipa 747, čuveni kit, izašao je iz fabrike u državi Vašington.

ОДЛАЗИ ЗАУВЕК У ИСТОРИЈУ:  Последњи боинг 747 напустио фабрику (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Kada je prvi put proizveden 1969. godine, bio je najveći komercijalni avion na svetu i prvi sa dva prolaza između sedišta. I dalje je veći od većine drugih aviona.

Dizajn aviona je takav da uključuje drugi nivo koji se proteže od kokpita preko prednje trećine aviona. Zbog toga letelica ima grbu koja je avion odmah učinila prepoznatljivim i inspirisala nadimak – kit.

Više od 50.000 zaposlenih u „Boingu“ radilo je 16 meseci da bi prvi 747 bio proizveden. Kompanija je od tada napravila još 1.573 komada.

Međutim, tokom protekle dve decenije, „Boing“ i njegov evropski rival „Erbas“ postepeno su se okretali efikasnijim i profitabilnijim avionima – širokotrupnim avionima sa dva motora umesto četiri koliko ih je na modelu 747.

"Delta“ je bila poslednja američka avio-kompanija koja je koristila 747 za komercijalne putničke letove, što se završilo 2017. godine. Neki međunarodni prevoznici ipak nastavljaju da koriste boing 747, a među njima je nemačka avio-kompanija „Lufthanza“.

„Boing" je u maju najavio da će svoje sedište iz Čikaga preseliti u Arlington u Virdžiniji.

Selidba u Vašington, to jest Okrug Kolumbiju pruža mogućnost rukovodiocima kompanije da budu bliže ključnim zvaničnicima vlade SAD i Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA), koja izdaje sertifikate za putničke i teretne avione.

Odnos „Boinga“ sa FAA bio je zategnut nakon nesreća sa smrtnim ishodom 2018. i 2019. godine  „Boingovog“ najprodavanijeg modela aviona, 737 Max.

Upravi je trebalo skoro dve godine da odobri promene dizajna i dozvoli da se taj model aviona vrati u saobraćaj.

(Guardian)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu