RAT U UKRAJINI: Snažan ruski napad dronovima

Novosti online

10. 12. 2022. u 07:23 >> 01:05

DANAS je 290. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin juče je rekao da specijalna operacija ide svojim tokom, i da nema nikakvih problema po tom pitanju. On je takođe istakao da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Снажан руски напад дроновима

Foto printskrin jutjub toparmi

Dve osobe poginule tokom granatiranja Melitopolja

Ukrajinska vojska granatirala je odmaralište u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, poginule su dve osobe, dok su još dve ranjene, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

Kako je precizirao, odmaralište je gađano raketama iz višecevnog raketnog bacača „hajmars“. Trenutno vatrogasci pokušavaju da ugase požar i izvuku ljude ispod ruševina.

Zelenski saopštio loše vesti za Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekoa je redovnom u video-obraćanju da je više od milion i po ljudi u južnom Odeskom regionu bez struje nakon napada ruskih bespilotnih letelica na elektroenergetski sistem.

PVO aktiviran i iznad Simferopolja

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je iznad Simferopolja na Krimu, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

- Iznad Simferopolja je delovao sistem PVO. Sve službe rade u redovnom režimu - saopštio je Aksjonov.

Prema saopštenjima sa društvenih mreža, stanovnici severnih predgrađa Simferopolja čuli su jak prasak oko 21.00 po moskovskom vremenu.

Aksjonov je zamolio Krimljane da ostanu mirni i da veruju samo zvaničnim informacijama.

Iznad Melitopolja deluje PVO

Iznad Melitopolja u Zaporoškoj oblasti aktiviran je sistem PVO, javlja dopisnik Sputnjika.

Kako je precizirano, večeras je u gradu odjeknulo oko pet eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, dejstvovao je PVO.

Kada je reč o situaciji na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, već nekoliko nedelja se očekuje ofanziva ukrajinske vojske, iako je trenutno stanje stabilno. Kako je ranije saopšteno, napadi bi mogli biti izvedeni u pravcu Energodara i Zaporoške nuklearke, kao i Melitopolja i Berdjanska.

Kijev zapretio: Spremni smo da gađamo teritoriju Rusije

Kijev, u slučaju da se nastave raketni napadi na ukrajinsku teritoriju, spreman je da izvede napad na rusku teritoriju, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine aleksej Danilov.

„Spremni smo na sve. Ako se nešto tiče naših interesa, nikoga nećemo ništa pitati o tome gde da tučemo našeg neprijatelja. Naš neprijatelj se prostire od naših granica pa sve do Vladivostoka“, kazao je on.

Ruski borbeni avioni Su-25 izveli su raketne udare na oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine

Ruske granate pogodile porodilište u Hersonu

Ruske snage granatirale su danas zdravstvenu ustanovu u Hersonu i pogodile porodilište bolnice, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Timošenko je napisao na Telegramu da je zgrada oštećena, a da medicinski radnici, pacijenti i deca nisu povređeni. Timošenko je objavio i fotografiju sa mesta granatiranja, preneo je ukrajinski sajt prm.ua. Ruske snage granatirale su u petak Herson i pogodile stambenu zgradu.

Lavrov: Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju "gasne unije"

U ideji stvaranja "gasne unije" između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde - rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal "Khabar 24". On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa.

- Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom, uzimajući u obzir sezonske 'pikove' potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana - dodao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju "trilateralne gasne unije", uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

Granatiran Donjeck NATO projektilima

Ukrajinske vojske granatirale su Donjeck NATO projektilima, saopštio je Zajednički centar za kontrolu pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Ispaljeno je po četiri rakete na Kujbiševsku četvrt u na Netajlovo u Donjecku, a na meti se našla i aleksandrovka, na koju je palo tri granate.

 

Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

Ukrajinske snage bezbednosti gađale su obalu Energodara iz teškog naoružanja, a ispaljeno je najmanje 15 granata, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije Zaporoške oblasti.

 - Sada se obala Energodara gađa iz teškog naoružanja.Zabeleženo je najmanje 15 udara, granata kalibra 155. Pored toga, primećen je i teški dron - dodao je Rogov.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku teritorija Zaporoške nuklearke, koja se nalazi u Energodaru, nije pod vatrom.

 

Nemačka šalje Ukrajini 36.000 ćebadi, koja su bila planirana zaaukciju

Nemačka će Ukrajini poslati desetine hiljada polovnih ćebadi, koja više nisu potrebna nemačkoj vojsci, a prethodna namera je bila da budu prodata na aukciji, prenela je ukrajinska "Evropska pravda" pozivajući se na nemački "Velt am zontag".

U tekstu se napominje se da će Ukrajini kao zimska pomoć biti poslato 36.400 vunenih ćebadi iz zaliha Bundesvera.

Pokrivači su prvobitno predati državnom povereničkom društvu pod kontrolom Saveznog ministarstva finansija, Vebeg GmbH, kako bi bili prodati na aukciji.

Markus Faber, poslanik Slobodne demokratske partije, kritikovao je nameru da se ćebad prodaju.

- U Ukrajini je hladno. Umesto da preko Vebega prodajemo ćebad iz skladišta Bundesvera, trebalo bi da ih stavimo na raspolaganje Ukrajini - rekao je Faber.

Nakon kritika zbog planirane aukcije, ministar finansija Kristijan Lindner prekinuo je prodaju i ponudio ih ukrajinskoj vladi.

Ministarstvo se priprema za transport ćebadi, koja se trenutno nalaze u centru za snabdevanje Bundesvera u Blankenburgu, preneo je Tanjug.

Ukrajinske trupe ispalile su 10 raketa iz MLRS Grad u Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa iz MLRS-a Grad u Kijevskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

- Zabeležena je vatra iz AFU u pravcu: 15:38 – naselje Tonenkoje – grad Donjeck (Kijevski okrug): sa BM-21 Grad je ispaljeno 10 raketa - navodi se u poruci predstavništva u Telegramu, prenela je RIA.

 

Uvedeno vanredno isključenje struje u oblasti Rivne u Ukrajini

Vanredni isključenje struje uvedeno je u subotu popodne u oblasti Rivno u Ukrajini, rekao je gradonačelnik grada Rivna Aleksandar Tretjak.

- Od 13.00 (14.00 po moskovskom vremenu) NPC „Ukrenergo“ je primenio hitno istovar u slučaju nužde (prinudno smanjenje utovara) širom Ukrajine, uključujući i oblast Rivne. Rasporedi stabilizacije isključenja za vreme primene hitnog istovara možda neće važiti, trajanje isključenja može da se promeni - napisao je Tretjak na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će trajanje mera za ograničavanje napajanja potrošača zavisiti od daljih komandi dispečera Ukrenerga . Čim dobije nalog, „Rivnooblenergo” će se vratiti na stabilizacijske rasporede isključenja.

Ranije je pres-služba oblasne vojne administracije saopštila da su granice potrošnje energije u Rovnoj oblasti Ukrajine 60 odsto potrebne količine, a na struju će pre svega biti priključeni kritični infrastrukturni objekti.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. Posle štrajkova 15. novembra, ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji onesposobljena. U decembru je Volodimir Zelenski rekao da je sada nemoguće potpuno obnoviti energetski sistem Ukrajine - prenela je RIA.

 

Rusija: U Helsinkiju spaljena ruska zastava; Nedopustivo, upućen demarš

Tokom masovne šetnje u Helsinkiju spaljena je zastava Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Ministarstvu ističu da je to nedopustiv akt grubog vređanja državnih simbola.

Moskva je uputila demarš Finskoj zbog toga. Rusija od Finske zahteva da počinioci odgovaraju i da se preduzmu mere kako se tako nešto ne bi ponovilo.

Prema informacijama Ministarstva, tokom šetnje povodom Dana nezavisnosti Finske 6. Decembra „grupa lica je spalila zastavu Rusije“.

 

Konašenkov: Ruske snage napreduju ka Krasnom Limanu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov izjavio je da ruske oružane snage nastavljaju da napreduju ka Krasnom Limanu.

On je dodao da su uspeli da zaustave dva ukrajinska kontranapada, preneo je Tas.

Prema Konašenkovim rečima, do 60 ukrajinskih vojnika i plaćenika je likvidirano u borbama na tom mestu, a uništeno je borbeno vozilo pešadije, kao i dva oklopna transportera.

Dodaje i da je radarski sistem američke proizvodnje uništen je kod Torskog, dok su dva ukrajinska višecevna raketna bacača Grad pogođena kod Severska, prenosi Tas. 

 

Ankara: Spremni smo da pružimo pomoć Ukrajini i Rusiji da se okonča rat

Turska je potvrdila da je spremna da Rusiji i Ukrajini pruži maksimalnu podršku kako bi se okončao rat što pre, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje dolazi nakon konsultacija koje su u Istanbulu obavili ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin i njegov turski kolega Sedat Onal, preneo je Tas.

"Insistirali smo da rat u Ukrajini treba da se završi što pre je moguće i naglasili da je nastavak pregovora neophodan da se pronađe pravedno i održivo rešenje. Potvrdili smo da smo spremni da pružimo maksimalnu moguću podršku svim stranama", poručili su iz turskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Tanjug.

 

SBU vrši pretres u crkvama kanonske UPC u Harkovu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) počela je pretres u objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), javljaju ukrajinski mediji.

Savetnik Uprave SBU za Harkovsku oblast Vladislav Abdula je na društvenim mrežama objavio da se "kontraobaveštajne aktivnosti" sprovode istovremena na 14 objekata kanonske UPC i to u cilju bezbednosti stanovništva od provokacija i terorističkih akata.

Improvizovani ukrajinski bacač raketa

Narodna milicija LNR: Ukrajinske snage izgubile do 50 ljudi

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila 50 pripadnika, tri tenka, dva oklopna transportera, jednu bespilotnu letelicu, kao i 15 jedinica specijalnih vozila, saopštila je Narodna milicija LNR na Telegram kanalu.

Na području DNR je ukrajinska vojska tokom prethodna 24 časa izgubila preko 30 ljudi. Uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 „Akacija“ kalibra 152 milimetara, sedam jedinica oklopnih vozila i automobila, a u vazduhu su oborene i četiri drona, piše Sputnjik.

Odeska oblast bez struje posle ruskih napada

Nakon što su ruske snage noćas dronovima napale energetske objekte u Odeskoj oblasti hiljade korisnika ostalo je bez struje, saopštila je ukrajinska Operativna komanda „Jug”.

Za sada nema informacija o žrtvama, prenosi Interfaks Ukrajina. Prethodno je Komanda Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštila da je Rusija noćas napala jug Ukrajine iranskim dronovima kamikazama Šahed.

LNR: Himars uništio stambenu zgradu

Jedna stambena zgrada je uništena, a tri kuće oštećene kao posledica granatiranja Novopskova u Luganskoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS, koje se dogodilo u noći sa petka na subotu.

Ovo je na Telegram kanalu saopštilo predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kislica: Povraćene teritorije dokaz da oruže služi svrsi

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica izjavio je da su teritorije na istoku i jugu zemlje, koje su ukrajinske snage povratile od ruskih, najubedljiviji i najjači dokaz da sve oružje koje poseduje Ukrajina služi svojoj svrsi, odnosno da pomogne ukrajinskim snagama da oslobode teritoriju.

Kislica je na sednici Saveta bezbednosti UN, odgovarajući na optužbe Rusije da oružje koje Zapad dostavlja Ukrajini završava u trećim zemljama, Kislica je rekao da Ukrajina ima višestepeni sistem

IAEA izvršila četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u Zaporožju

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN (IAEA) izvršila je četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije u petak.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

- U NE Zaporožje ove nedelje je stigao novi tim stručnjaka IAEA i zamenio one koji su bili tamo poslednjih nekoliko nedelja. To je četvrti tim IAEA u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani od pokretanja pomoći IAEA i uspostavljanja Misije podrške i pomoći Zaporožju (ISAMZ) 1. septembra - navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Uništeno 10 dronova kamikaza

Ukrajinska vojska je oborila 10 dronova Šahed-136 i Šahed-131 iranske proizvodnje iznad Hersonske, Mikolajevske i Odeske oblasti, piše Kijev Indipendent, pozivajući se na ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je na južnim i istočnim teritorijama Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se aktivirale u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kokntrolom kijevskih snaga.

Vašington: Rusija i Iran idu ka punoj vojnoj saradnji

Vašington je optužio Moskvu da u okviru produbljivanja saradnje sa Iranom namerava da pruži punu, naprednu vojnu pomoć Teheranu, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, helikoptere i borbene avione, dok iranska vojna industrija snabdeva rusku vojsku bespilotnim letelicama.

Pozivajući se na procene američkih obaveštajnih službi, portparol saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je u petak da Rusija nudi Iranu do sada "neviđen nivo vojne i tehničke podrške koja pretvara odnos ove dve države u punopravno odbrambeno partnerstvo", preneo je AP.

Kirbi je rekao da Moskva, zbog sukoba sa Ukrajinom, razmatra sa Iranom otvaranje linije za sklapanje dronova u Rusiji, dok istovremeno, ruski vojni instruktori obučavaju iranske pilote za letenje na lovcima SU-35 koji bi u periodu od godinu dana mogli biti isporučeni Iranu, piše Tanjug.

- Ovi borbeni avioni će značajno ojačati iransko ratno vazduhoplovstvo u poređenju sa susednim zemljama u regionu - rekao je Kirbi.

RIA Novosti: Uništeno uporište ukrajinske vojske

Artiljerijskom vatrom iz sistema BM-21 Grad uništeno je uporište ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja, piše RIA Novosti.

 

Ukrajinski generalštab. Odbijeni napadi na 13 naseljenih mesta

Iz ukrajinskog generalštaba su saopštili da su tokom proteklog dana odbili ruske napade kod Ploščanke, Nevske i Bilohorivke u Luganskoj oblasti i Jakovljevke, Bahmutske, Pidgorodne, Bahmuta, Opitne, Kurdijumivke, Druže, Nevelske, Pobjede i Novomihajlovke u Donjeckoj oblasti.

Volodin: Nemačka i Francuska da plate odštetu

Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa, rekao je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin, komentarišući izjavu bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel o namernom nepoštovanju sporazuma iz Minska.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

- Nakon priznanja Merkelove, Nemačka i Francuska snose moralnu i materijalnu odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini. Moraće da plate odštetu stanovnicima Donbasa za osam godina genocida i štete. Ali ovo je samo početak - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)