POZNATO KO STOJI IZA NEREDA U IRANU: Odgovorni za smrt 17.000 nevinih, podržavaju ih SAD

Đ.G.

08. 12. 2022. u 09:40

VOĐA opozicione grupe koju podržavaju SAD Merjam Radžavi priznala je da je organizovala nedavne nerede u Iranu, izvestila je u četvrtak novinska agencija Tasnim, pozivajući se na informacije objavljene na zvaničnom sajtu Merjam Radžavi.

ПОЗНАТО КО СТОЈИ ИЗА НЕРЕДА У ИРАНУ: Одговорни за смрт 17.000 невиних, подржавају их САД

FOTO: EPA

- Ovaj pokret (nemire) je dobro organizovala Organizacija Mudžahedin-e Kalk (MKO) uz korišćenje pobunjeničkih centara - rekla je Radžavi, koja je na čelu MKO, a prenosi Tasnim. - Mi smatramo Nacionalni savet otpora Irana (koji smo mi osnovali) kao alternativu trenutnom režimu - rekla je ona.

Ova primedba Merjam Radžavi je obrisana sa njene veb-stranice nekoliko sati kasnije.

Ranije je novinska agencija Islamske republike (IRNA) objavila da je Radžavi, koja je sebe nazivala „predsednicom Nacionalnog saveta otpora Irana“, na društvenim mrežama objavila „predsedničku ponudu za prelazni period“. Merjam Radžavi i njen suprug Masud odgovorni su za smrt 17.000 nevinih Iranaca, objavila je novinska agencija.

Masud Radžavi je osnivač Narodne mudžahedinske organizacije Irana. Osamdesetih godina prošlog veka ova organizacija se borila protiv rukovodstva Islamske Republike Iran i izvodila terorističke napade. Kasnije se grupa preselila u Francusku i SAD. Tokom vladavine Sadama Huseina u Iraku, organizacija je delovala sa iračke teritorije i učestvovala je u ratu protiv Irana. Organizacija je smatrana terorističkom ne samo u Iranu, već i na Zapadu. Međutim, kasnije su SAD i Velika Britanija uklonile ovu organizaciju sa svojih crnih lista. Grupa otvoreno izjavljuje svoj cilj da zbaci aktuelnu iransku vladu.

Talas protesta izbio je u Iranu 16. septembra nakon sahrane 22-godišnjeg Mahse Amini. Prema zvaničnoj verziji, policija je privela Amini zbog nepropisno nošenog hidžaba. Kada je ispitana, imala je srčani udar, koji je rezultirao smrću. Društveni mediji su, međutim, preneli da je Amini pretukla policija. Iranska forenzička organizacija je 7. oktobra objavila zvanični medicinski izveštaj u kojem se navodi da je smrt žene prouzrokovana bolešću, a ne premlaćivanjem - preneo je TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna