RAT U UKRAJINI Kirilenko: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti

Novosti online

08. 12. 2022. u 07:18 >> 23:01

RAT u Ukrajini danas je ušao u 288. dan. Ruska vojska napreduje na Avdejevskom i Artjomovskom pravcu, uz korišćenje masovne artiljerijske vatre. Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla je juče da Vašington nije unapred znao za ukrajinske napade na ruske vazduhoplovne baze Engels i Djagiljevo.

РАТ У УКРАЈИНИ Кириленко: Једна особа погинула у руском гранатирању града у Доњецкој области

Foto: Printskrin Youtube

Ministarstvo odbrane Rusije, DNR i LNR: Trenutna vojna situacija u Ukrajini i Donbasu

Kirilenko: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštio je danas lokalni guverner te oblasti Pavlo Kirilenko.

 - U artiljerijskom granatiranju grada Torecka jedna osoba je poginula, a dve su ranjene. Granate su uništile i oštetile najmanje 12 kuća - napisao je Kirilenko na Telegramu, a prenosi Gardijan.

Ruski diplomata: NATO je pomogao Kijevu da izvede napad na ruske aerodrome

 - Činjenice ukazuju na to da su članice NATO-a pomogle Kijevu da izvede napad na ruske aerodrome - rekao je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Konkretno, prema rečima Gavrilova, Kijev je „u stvari dobio očigledan nalog da izvrši ovu perfidnu provokaciju“.

On je podsetio na izjavu ministra spoljnih poslova Letonije od 30. novembra tokom Saveta NATO-a na nivou šefova diplomatija da bi „mogući ukrajinski udari na vojne ciljeve duboko na teritoriji Rusije bili opravdani”.

Ukrajinske snage su 5. decembra pokušale da izbace iz stroja ruske avione velikog dometa, napadnuvši reaktivnim dronovima sovjetske proizvodnje vojne aerodrome „Djagiljevo“ u Rjazanjskoj oblasti i „Engels“ u Saratovskoj oblasti. Ruske snage su uspele da obore bespilotne letelice, piše "Sputnjik".

Kijev: SAD ne zabranjuju Kijevu da koristi američko oružje protiv Krima

Šef diplolomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da SAD ne zabranjuju Kijevu da koristi američko oružje protiv Krima, piše "Volstrit džurnal".

Ukrajina se obavezala Sjedinjenim Državama da neće koristiti oružje koje joj je Amerika isporučila za napade na rusku teritoriju. Prema rečima Kulebe, ova obaveza se ne odnosi na Krim, koji je međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija.

Kako piše list, Kuleba je naglasio da Ukrajina nikada neće pristati na mirovni sporazum sa Ruskom Federacijom ako Krim i Donbas ostanu pod kontrolom Moskve. Ukrajina će zauzeti sve svoje teritorije, uključujući Krim, neke vojnim, neke diplomatskim putem, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

U oktobru je "Volstrit džurnal" objavio da SAD odbijaju da isporuče Ukrajini rakete ATACMS, dometa oko 300 kilometara, zbog neslaganja oko mogućih udara na ciljeve na Krimu, uprkos insistiranju Kijeva.

 

"Politiko": Nove sankcije Evropske Unije protiv Rusije mogu pogoditi 169 organizacija koje obezbeđuju opremu za ruski odbrambeni sektor

 - Paket sankcija je usmeren na suzbijanje "razvoja ruskih industrijskih kapaciteta". Na proširenom spisku je 169 organizacija koje obezbeđuju opremu koja 'može doprineti tehnološkom razvoju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora - navodi se u saopštenju lista.

Kako se dodaje, EU takođe želi da uvrsti na listu sankcija opremu koja se koristi u ruskoj vazduhoplovnoj i kosmičkoj industriji, te da na „crnu listu“ uključi avionske motore i njihove delove.

„Politiko“ navodi da EU u okviru novih antiruskih sankcija može suspendovati dozvole za emitovanje ruskim televizijama „NTV“, „REN TV“, „Rusija 1“ i „Prvi kanal“.

 

Sirene u tri ukrajinske oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

Putin dodelio ordenje Herojima Rusije: Za mene ste svi heroji

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je u Kremlju nosiocima zvanja Heroja Rusije orden „Zlatna zvezda“, piše Sputnjik.

Među odlikovanima su vojnici i kosmonauti. Ceremonija je održana povodom Dana heroja otadžbine.

Obraćajući se prisutnima, Putin je rekao da se osećaj ljubavi prema otadžbini prenosi sa kolena na koleno i da je svetinja, kao i da su građani Rusije ponosni na one koji sada učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini i brane pravo zemlje na nezavisnost.

Foto AP

On je napomenuo da je Rusija uvek odavala počast onima koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću zaslužili visoko zvanje heroja.

Putin je naglasio da je važno shvatiti da domovinu pre svega čine ljudi, a ne teritorija.

On se tokom govora obratio onima koji se sada nalaze na prvoj liniji fronta. Kako je naveo, danas su uručena najviša državna priznanja vojnicima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom specijalne vojne operacije i koji su odlikovani zvanjem Heroja Rusije.

Predsednik je svima iskreno zahvalio „za služenje Otadžbini, za odanost idealima koji su uvek i u svako vreme ujedinjavali Rusiju“.

- Želim da se obratim i onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Za mene, za sve naše sugrađane, svako od vas je heroj. I zaista želim da osetite toplinu naših srca, toplinu ove zaista svenarodne podrške - naglasio je Putin.

Rusi tvrde da su likvidirali 90 poljskih plaćenika

U udaru visoko preciznim oružjem ruska avijacija je u Harkovskoj oblasti likvidirala više od 90 poljskih plaćenika, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane

Turci će snabdevati Ukrajinu strujom?

Turska energetska kompanija Karpaueršip namerava da snabdeva Ukrajinu strujom preko elektrana u Rumuniji i Moldaviji, javila je novinska agencija Anadolu, pozivajući se na predsednicu kompanije Zejnep Harezi.

- Pregovaramo oko 300-400 megavata kapaciteta - rekla je ona. "Ovaj kapacitet može da obezbedi struju za milion domaćinstava".

Snabdevanje električnom energijom može da počne u roku od mesec dana, dodala je ona.

Kremlj: Nema pripajanja novih teritorija Rusiji, ali predstoji oslobađanje okupiranih

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema govora o pripajanju novih teritorija Rusiji, ali da predstoji oslobađanje dela novih regiona Rusije koje je okupirao Kijev.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

- Predstoji mnogo rada na oslobađanju teritorija. Znate da u nizu novih regiona Rusije još ima okupiranih teritorija, čije oslobađanje predstoji - rekao je Peskov i dodao da se ciljevi specijalne ruske vojne operacije ne menjaju, a to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i zaštita žitelja Donbasa.

Ruska armija na vežbama u Belorusiji

Ruska vojska učestvuje u taktičkim vežbama u Belorusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Pripadnici Zapadnog vojnog okruga nastavljaju intenzivnu borbenu obuku na poligonima Oružanih snaga Republike Belorusije. Pripadnici vojske gađaju iz svih vrsta pešadijskog naoružanja, kao i iz minobacača, usavršavaju se u upravljanju borbenim vozilima... - navodi Ministarstvo odbrane.

Rusi tvrde: NATO bio obavešten o napadima na vazduhoplovne baze

NATO je bio obavešten o pripremama najnovijih ukrajinskih napada na ruske vojne aerodrome, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

On za svoje tvrdnje nije izneo nikakve dokaze.

- Odmah smo na njih odgovorili forsiranim napadom na sistem vojne komande, objekte odbrambenog kompleksa i sa njima povezane energetske objekte u Ukrajini. Niko ne treba da sumnja da je tako biti svaki put u slučaju da se nastave akti ukrajinskog terorizma - istakao je Gavrilov, govoreći na plenarnom sastanku Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS-a.

Zelenski: Obnova energetskog sistema Ukrajine trenutno nemoguća

Potpuna obnova energetskog sistema Ukrajine trenutno je nemoguća, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svojoj video-poruci na Telegramu.

Foto AP

 

- Održao sam sastanak o stabilizaciji energetskog sistema i zaštiti naših elektrana. Stalno povećavamo proizvodnju i snabdevanje električnom energijom... Ali ne treba zaboraviti da je trenutno nemoguće u potpunosti obnoviti energetski sistem... potrebno je vreme - objasnio je Zelenski.

On je dodao da iz tog razloga u većini naselja i okruga ostaju na snazi planirane restrikcije struje, piše Sputnjik.

Razvožajev: Ruski brod oborio ukrajinsku BPL

Dežurni brod Crnomorske flote oborio je bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

GS UN usvojila rusku rezoluciju o jačanju sistema kontrole naoružanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rusku rezoluciju o jačanju sistema o kontroli naoružanja, javlja RIA Novosti.

Rezolucijom pod nazivom "Jačanje i razvoj sistema ugovora i sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju" pozivaju se sve države koje su potpisale relevantna dokumenta da se u potpunosti pridržavaju svih odredbi ovih sporazuma.

Kako se navodi u dokumentu, Generalna skupština smatra da svaka radnja koja podriva sistem dokumenata o kontroli naoružanja takođe podriva globalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost.

IPR: Putin planira dugi rat u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da okonča rat u skorije vreme, saopštio je američki Institut za proučavanje rata.

Tokom sastanka sa ruskim Savetom za ljudska prava, Putin je rekao da bi rat u Ukrajini mogao da bude "dug" proces, ali da je zauzimanje teritorije "značajan rezultat ovog procesa za Rusiju".

Prema analizi američkog instituta, "Putin obaveštava rusku javnost da očekuje dugotrajan i oštar rat u Ukrajini".

Čuveni Gjurza u Ukrajini

Ruski bloger i ratni dopisnik Vladlen Tatarski objavio je da je Aleksej Gjurza Efentijev, čuveni ruski obaveštajac i specijalac koji se borio u Avganistanu i Čečeniji, preuzeo komandu nad jednom ruskom jedinicom u Ukrajini.

Ukrajinci HIMARS-ima gađali DNR

Ukrajinska vojska je oko 2 časa ujutru iz HIMARS-a gađala selo Sejatelj u Donjeckoj Narodnoj Republici, piše RIA Novosti.

Kudricki: Više od 1.000 ruskih raketa ispaljeno na ukrajinsku elektro mrežu

Ruske snage su do sada ispalile više od 1.000 raketa i artiljerijskih projektila na objekte elektro mreže Ukrajine i nastavljaju sa napadima nanoseći veliku štetu, prenela je danas agencija Interfaks Ukrajina reči Volodimira Kudrickog, izvršnog direktora elektro-energetske kompanije Ukrenergo.

Na sastanku koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tražila su se rešenja za nabavku složene opreme potrebne za popravke elektro mreže u Ukrajini, prenosi Rojters.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara na kritične objekte elektro-energetske infrastrukture ozbiljno je oštećena elektro mreža što je rezultiralo hitnim, masovnim isključenjima struje širom zemlje.

- Ovi napadi predstavljaju najveći udar na neku elektro mrežu u istoriji. Više od 1.000 raketa i granata palo je na elektro-energetske objekte i dalekovode, uključujući trafostanice - rekao je Kudricki i objasnio da sistem i dalje radi, integrisan je i nije ni onesposobljen, ni isključen.

Marinci ruske Pacifičke flote u borbama kod Južnodonjecka

Putin: U Poljskoj sanjaju da zauzmu zapadne delove Ukrajine

Radikalne nacionalne snage u Poljskoj sanjaju kako da zauzmu zapadne teritorije Ukrajine, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta za ljudska prava.

On je podsetio da su "ove teritorije oduzete Poljskoj i date Sovjetskoj Ukrajini".

- Što se tiče vlasti nekih susednih država, Poljske, tamo radikalni elementi spavaju i sanjaju da vrate takozvane svoje istorijske teritorije, tj. da uzmu zapadne teritorije koje je Ukrajina dobila kao rezultat odluka Josifa Staljina, posle Drugog svetskog rata - rekao je Putin.

Po njegovim rečima, jedini stvarni garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine u njenim sadašnjim granicama mogla bi da bude Rusija, koja je pomogla Ukrajini da dobije ove zapadne teritorije, ali to je stvar budućeg ukrajinskog političkog rukovodstva.

- Sadašnji političari, po mom mišljenju, malo šta shvataju i ne misle o tome. Iako neki, čini nam se, već počinju da razmišljaju. Svako aktivnije učešće njihovog zapadnog saveznika i suseda danas u ukrajinske stvari biće usmereno na krnjenje ukrajinskih teritorija, zapadnog dela Ukrajine. Bilo bi lepo kada bi oni (ukrajinski političari) razmislili o tome i shvatili šta se dešava - zaključio je ruski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!