RAT U UKRAJINI SAD obaveštavaju VSU u realnom vremenu; PMC “Mocart”: Veliki gubici VSU; Putin: Na frontu 150.000 rezervista(MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 12. 2022. u 07:05 >> 03:20

RAT u Ukrajini danas je ušao u 287. dan. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je juče da će dalje širenje NATO-a dovesti do odgovarajućeg recipročnog odgovora Moskve. Moskva je juče zatražila održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri toj organizaciji Dmitrij Poljanski.

РАТ У УКРАЈИНИ САД обавештавају ВСУ у реалном времену; ПМЦ “Моцарт”: Велики губици ВСУ; Путин: На фронту 150.000 резервиста(МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Kijev dobija podatke od SAD u realnom vremenu, ali iscrpljuje vojne zalihe NATO

Greg Hejs, izvršni direktor Rajteon (Raytheon), vojno-industrijske kompanije koja isporučuje oružje i vojnu opremu SAD i NATO-u, rekao je da američka vojska odmah pruža Ukrajini obaveštajne podatke u realnom vremenu.

On je takođe primetio da Ukrajina iscrpljuje zalihe oružja brže nego što se očekivalo.

-Prvih 10 meseci rata iskoristili smo protivtenkovske projektile Džavelin – za period proizvodnje od 5 godina i Stingere - period proizvodnje od 13 godina, tako da će nam trebati neko vreme da nadoknadimo korak, rekao je Greg Hejs.

GŠ VSU: Ofanzivna dejstva ruske armije

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je izveštaj sa fronta za protekli dan.

Ruska vojska aktivno napada u Donbasu, vrši kontranapad u blizini Svatova i odbija napade neprijatelja u pravcu Novopavlovsk, glavni je detalj iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

U izveštaju se navodi da Rusija napreduje na Avdejevskom i Artemovskom pravcu. Na novopavlovskom pravcu, Oružane snage RF su angažovane u odbrambenim operacijama.

Na položajima Oružanih snaga Ukrajine na Artjomovskom i Limanskom pravcu ruska vojska sprovodi masovnu vatru iz tenkova, artiljerije, minobacača, kaže se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP

-U regionu Svatovo i u obližnjim oblastima, Oružane snage RF idu u kontranapad - rekao je Sergej Čerevati, predstavnik Istočne grupe snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Na Zaporoškom, Hersonskom i Kupjanskom pravcu Rusija sprovodi odbrambene mere.

U izveštaju se navosi i da su Oružane snage Rusije tokom dana raketnim udarima i bespilotnim letelicama gađale objekte u oblastima Žitomira i Zaporožja.

Pretnja od raketnih udara na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine ostaje.

Američki "Mocart": Ukrajinski gubici su veliki, nisu preuveličani

Endrju Milburn, osnivač američkog PMC „Mocart“ koji se bori na strani Ukrajine, najavio je teške gubitke ukrajinskih trupa.

-Oni trpe izuzetno velike gubitke. Informacija koju vidite u medijima da je 70% ... žrtava uobičajena nije preuveličana, rekao je on u intervjuu za Njusvik. Napominje se da se ukrajinske trupe suočavaju sa ozbiljnim gubicima u oblasti Artemovska (ukrajinski naziv - Bahmut).

Foto t.me/RVvoenkor

Prema Milburnu, Kijev ima problema sa popunjavanjem trupa: regruti se često šalju na liniju fronta bez odgovarajućeg nivoa obuke.

Osnivač PMC-a se žalio i na nedostatak finansiranja, što bi moglo da utiče na njegove aktivnosti u Ukrajini već početkom sledeće godine. Prema njegovim rečima, najviše troškova je za popravku i zamenu havarijskih vozila.

 

Pentagon: Nismo znali za namere ukrajinaca da napadnu ruske baze

Vašington nije unapred znao za ukrajinske udare na rusku teritoriju, saopštila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

-Ne bih rekla da smo u stalnom kontaktu, niti smo u kontaktu oko udara koji će biti naneti. Svakako sarađujemo sa našim ukrajinskim kolegama, rekla je ona odgovarajući na pitanje da li postoji koordinacija između Vašingtona i Kijeva.

Singova je dodala da SAD „isporučuju oružje i sisteme” koji su, navodno, potrebni ukrajinskoj strani.

-Oni donose odluke na terenu o ciljevima, o tome kada će izvesti operaciju. Mi pružamo vojnu pomoć, dodala je ona.

Foto: Tanjug/AP

-Dakle, ne, nije neophodno da budemo obavešteni o bilo kojim udarima na ruskoj teritoriji. Videli smo izveštaje o tome. Ali nemam šta da dodam, istakla je ona.

-Naravno, ne želimo eskalaciju. Ne želimo rat sa Rusijom. Ali pružićemo priliku Ukrajini da se odbrani, rekla je Sing.

 

Rezime dešavanja na frontu u Ukrajini (MAPA)

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se kratak izveštaj o borbama na frontovima u Ukrajini.

Belgorodska oblast

Uveče, iznad sela Kulešovka u Krasnogvardejskom okrugu, PVO sistemi su oborili nekoliko granata, povređenih nije bilo. Šrapneli su oštetili dalekovode.

Severni ukrajinski pravac
U Kijevskoj oblasti, pod nadzorom plaćenika, obučavaju se posade bespilotnih letelica i sistemi upravljanja Krapiva. Obuka ukrajinskog vojnog osoblja uz učešće stranih instruktora se takođe sprovodi u Černigovskoj i Poltavskoj oblasti.

Noću u Žitomirskoj oblasti Oružane snage Ruske Federacije su uz pomoć bespilotne letelice kamikaze Geran-2 pogodile objekat Oružanih snaga Ukrajine u gradu Korosten.

U oblasti Harkova, ruske trupe su raketirale objekte Oružanih snaga Ukrajine u Pečenegiju i Čugujevu.

Ilustracija telegram rybar

40. ABR, Oružane snage Ukrajine su zauzvrat granatirale Belgorodsku oblast. Navođenje vrše izviđačke grupe i operateri UAV.


Smer Starobeljsk
Na Kupjansko-Svatovskom sektoru ukrajinske formacije pripremaju napad na liniju Liman 1 – Sinkovka. U sektoru Limanskog, VSU ne ostavlja pokušaje juriša na položaje Oružanih snaga RF u Ploščanci i deonici autoputa Makejevka-Ploščanka. 25. brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo je pokušala da izvrši kontranapad zapadno od Krasnopopovke, ali se pod jakom artiljerijskom vatrom povukla na prvobitne položaje.

Soledarski pravac
U sektoru Soledara, ruske snage su uspele da istisnu ukrajinske formacije iz Jakovlivke, istočno od Soledara. Selo se čisti. Na Bahmutskom sektoru Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da izvrše kontranapad u Opitnom, ali je napad VSU odbijen. U okolini Bahmuta raspoređeni su strani plaćenici i oklopna vozila.

Donjecki pravac
U Gorlovki hemijska fabrika Stirol ponovo je pala pod udarima Oružanih snaga Ukrajine. Na objektu se zapalilo skladište sumpora, nema opasnosti za civile, kao ni nastradalih.
Istovremeno, najmanje dve osobe su poginule od posledica granatiranja ukrajinskih formacija u aglomeraciji Donjeck.

Zaporoški pravac
Oružane snage RF su radile na položajima VSU u predgrađima Zaporožja, Olhovski, Zaliznični, Guljajpolje i Orehovo. Ukrajinske snage granatirale su Energodar, Berdjansk, Dnjeproprudne i Pologe.

Dnjepropetrovska oblast
Tokom noći ruske bespilotne kamikaze letelice Geran-2 izvele su nekoliko udara na objekte ukrajinske vojske u Dnjepropetrovsku. Oružane snage RF su pogodile položaje VSU u Nikopolju, Margancu, Dobraja Nadežda i Iljinka.

Južni front: Hersonski pravac
Nastavljaju se artiljerijski dueli na južnom sektoru fronta: ruske trupe su radile na ciljevima u Hersonu, Osokorovki, Dudčanju i Berislavu.

Zaharova: Zapad je iskoristio Minske sporazume da napumpa Kijev oružjem

Berlin i kolektivni Zapad nisu nameravali da realizuju Minske sporazume, nego su iskoristili dobijeno vreme da napumpaju Kijev oružjem, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova se osvrnula na izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel koja je ranije kazala da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača.

-Dakle, Berlin, a prema tome i ceo kolektivni Zapad nije nameravao da realizuje Minske sporazume, nego je imitirao privrženost rezoluciji Saveta bezbednosti, dok je u stvarnosti pumpao oružjem kijevski režim. Ignorisao je sve zločine kijevskog režima u Donbasu i u Ukrajini u ime odlučujućeg napada na Rusiju, napisala je Zaharova na Telegramu.

Foto: Profimedia

Ranije je i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

 

Više od 1.000 ruskih raketa ispaljeno na ukrajinsku elektro mrežu

Ruske snage su do sada ispalile više od 1.000 raketa i artiljerijskih projektila na objekte elektro mreže Ukrajine i nastavljaju sa napadima nanoseći veliku štetu, prenela je danas agencija Interfaks Ukrajina reči Volodimira Kudrickog, izvršnog direktora elektro-energetske kompanije Ukrenergo.

 

MO Rusije: Uništena 2 lansera HIMARS i 70 raketa

Ruski udar eliminisao 2 lansera HIMARS, 70 projektila u centralnoj Ukrajini, kaže Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napadom na skladište municije u metalurškoj fabrici ArcelorMital u gradu Krivi Rog eliminisano više od 70 projektila HIMARS i uništena dva raketna bacača. Istovremeno, još četiri lansera su zadobila kritičnu štetu.

Foto Tanjug/AP

 

Putin: 150.000 rezervista je na ratištu, ostali su rezerva

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da dodatne mere mobilizacije nemaju smisla.

-Od 300.000 mobilisanih boraca, 150.000 je u zoni specijalne operacije. Pola u trupama, u grupi. Od ovih 150.000, samo 77.000 je u borbenim jedinicama. Ostali su u drugoj ili trećoj liniji i obavljaju funkcije, u stvari, teritorijalne odbrane, rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta za ljudska prava.

Još 150 hiljada, kako je predsednik primetio, uopšte nije u jedinicama. Oni se nalaze na poligonima i u centrima za obuku Ministarstva odbrane Rusije i prolaze dodatnu obuku. Ovo je vojna rezerva.

 

Žestoke bitke za Toreck i Bahmut

Teške borbe se nastavljaju širom Bahmutskog sektora fronta. Prema indirektnim podacima, Oružane snage Ukrajine svakodnevno trpe ozbiljne gubitke u opremi i ljudstvu.

Obaveštajci su otkrili položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskoj plantaži zapadno od kanala Severski Donjec-Donbas. Samohodna artiljerijska jedinica 2S1 „Gvozdika“ radila je na ukrajinskim trupama.

Posle gubitka Majorska i Kurdjumovke, ukrajinska komanda jača odbranu u oblasti Torecka, plašeći se daljeg napredovanja ruskih trupa u ovom pravcu.

Foto Tanjug/AP

 

 

Putin: Ukidaju rusku kulturu, budale lišavaju se dela svetske baštine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su oni koji „ukidaju“ rusku kulturu – budale koje na taj način same sebe lišavaju dela svetske kulture.

-To je, naravno, glupost. Oni koji uvode takva ograničenja su jednostavno budale. Oni sami sebe lišavaju dela svetske kulture. Da budem iskren, ne znam da li na neki način treba da se suprotstavimo tome. Zašto? Zato što su oni koji to rade očigledno neprijatelji naše zemlje. Oni sami sebi štete svojim postupcima, rekao je ruski lider na sednici Saveta za ljudska prava.

 

Kako su strani instruktori pripremali Ukrajince za rat (VIDEO)

Ukrajinski vojnik koji se predao priča kako su ih pripremali strani instruktori i o tome kako ga je komanda napustila za vreme borbe.

Putin: Kompezacija za štetu koju je Ukrajina nanela Donbasu

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi kompenzacija štete koju je Ukrajina nanela Donbasu i drugim novim teritorijama Ruske Federacije mogla biti od koristi.

-Neonacistički režim i njegove akcije moraju biti ocenjeni. Isto važi i za nadoknadu štete koju je Ukrajina nanela Donbasu, stanovnicima Donbasa, svim teritorijama koje su danas deo Rusije. Ona sigurno neće biti suvišna, rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta za razvoj građanskog društva i ljudska prava.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, Putin je najavio poseban program za obnovu regiona nakon završetka specijalne vojne operacije.

 

 

Senat ruske akcije proglasio "genocidnim"

Komitet za spoljne poslove američkog Senata usvojio je rezoluciju kojom se akcije Rusije u sukobu sa Ukrajinom proglašavaju „genocidom“, saopštila je pres-služba.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

Upozorenje za vazdušni napad objavljeno je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci odgovarajuće onlajn mape Ministarstva digitalnog razvoja.

Prema podacima, alarm je objavljen istovremeno u 18.42 (19.42 po moskovskom vremenu).

Ranije se oglasio alarm u Nikopolju Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine.

Britanija kupuje 1.000 NLAV protivoklopnih sistema

Britanska vlada kupuje lake protivtenkovske raketne sisteme NLAV od švedskog proizvođača Saab za 229 miliona funti.

-Ovo lako protivtenkovsko oružje sledeće generacije igralo je ključnu ulogu u podršci ukrajinskoj vojsci da odbije ruske ilegalne snage tokom invazije. Radeći sa našim industrijskim partnerima svetske klase, nastavljamo da ispunjavamo naše obaveze prema NATO-u, obezbeđujući stabilno snabdevanje našim oružanim snagama oružjem u godinama koje dolaze, istovremeno podržavajući radna mesta u Velikoj Britaniji širom zemlje, rekao je ministar odbrane Ben Volas.

AP//Efrem Lukatsky

Ukupna vrednost ugovora je 229 miliona funti. Prema današnjem dogovoru, nekoliko hiljada jedinica će biti isporučeno Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva između 2024. i 2026. godine, pored približno 500 jedinica koje će biti isporučene 2023. godine kao deo zasebne nabavke.

Protivtenkovski sistemi NLAV biće sastavljeni u fabrici Tales u Severnoj Irskoj.

Uhapšen ukrajinski ekstremista

Aktivista ukrajinske nacionalističke političke partije Nacionalni korpus priveden je u Melitopolju, rekao je za RIA Novosti izvor u agencijama za provođenje zakona.

Prema njegovim rečima, partija Nacionalni korpus je civilno krilo terorističke organizacije Azov zabranjene u Rusiji. Osim toga, pokret aktivno sarađuje sa ekstremističkom organizacijom „Desni sektor”, koja je takođe zabranjena u Rusiji.

Zadaci „Nacionalnog korpusa” uključuju širenje antiruske nacionalističke ideologije, regrutovanje civilnog stanovništva u ukrajinske nacionalističke pokrete sa naknadnim ulaskom u bataljone.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

Predalo se pet ukrajinskih vojnika

Pet ukrajinskih vojnika predalo se u Marinki u Donjeckoj Narodnoj Republici pod vatrom jurišnih grupa Južnog vojnog okruga, saopštio je 7. decembra dopisnik Izvestija Denis Kulaga.

Na raspolaganju „Izvestija” su se pojavili ekskluzivni snimci prvih minuta hvatanja vojnika Oružanih snaga Ukrajine (VSU). Na snimku se može čuti da je ruska vojska obavestila zatvorenike da im je bezbednost zagarantovana, da će se poštovati sva pravila zatočeništva.

Istovremeno, ukrajinska strana ne ispunjava svoje obaveze u vezi sa izdržavanjem zatvorenika. Takođe u sredu, 7. decembra, ruski vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zatočeništva ispričali su kakvu su vrstu mučenja koristili ukrajinski militanti.

 

Vagnerovci izbacili VSu iz sela kod Soledara

Jurišne grupe „Vagner“ izbacile su Oružane snage Ukrajine iz sela Jakovlevka, koje se nalazi severoistočno od Soledara.

 

Sistem "Patriot" raspoređuje se kod granice sa Ukrajinom

Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema "Patriot" na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštila je vlada u Berlinu.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je juče da je Berlin odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" i da će oni biti raspoređeni u Poljskoj.

- Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom da će odustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje 'Patriota' u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca - napisao je Blaščak na Tviteru.

- Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom - dodao je on.

Angela Merkel: Rat će se završiti pregovorima

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne vredi pokretati pitanje njenog učešća u rešavanju sukoba u Ukrajini, ali i da će se situacija jednom završiti pregovorima.

Merkelova je u intervjuu listu „Cajt“ odgovorila na pitanje kako se može okončati sukob.

- Iskreno govoreći, ne znam. Jednom će se završiti pregovorima. Ratovi se završavaju za pregovaračkim stolom - istakla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je isključeno njeno učešće u rešavanju sukoba, bivša kancelarka je izjavila da se to pitanje „čak ni ne postavlja“.Istovremeno, prema njenim rečima, postoji razlika između „diktiranog mira“ i „prijateljskog otvorenog međusobnog razgovora“.

- Ovim povodom više ništa ne želim da kažem - zaključila je ona.

Snimak granatiranja Donjecka

Stoltenberg strahuje od zaoštravanja sukoba

Alijansa za sada nema informacije o incidentu sa napadima na vojne aerodrome u Rusiji, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Dodao je da Alijansa strahuje od zaoštravanja sukoba u Ukrajini na proleće sledeće godine.

- Nemam informacije o ovim konkretnim incidentima. Vidimo da Ukrajina sprovodi samoodbranu. Moramo da uzmemo u obzir kontekst. Vidimo svakodnevne napade Rusije na ukrajinske gradove, kritičnu infrastrukturu Ukrajine. I, naravno, Kijev ima pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenber koji je u onlajn režimu učestvovao na događaju koji je upriličilo izdanje „Fajnenšel tajms“.

Jens Stoltenberg, Foto AP

Stoltenberg je ponovio stav Alijanse da NATO „podržava pravo Ukrajine kao suverene države na samoodbranu“.

Prema njegovim rečima, Alijansa strahuje od zaoštravanja sukoba u Ukrajini na proleće sledeće godine. On je zaključio da bi pobeda Rusije imala „ozbiljne“ posledice po NATO i učinila bi ga „ranjivijim“.

Prethodno je agencija „Blumberg“ prenela izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington nije pomagao Ukrajini da nanosi udare na teritoriju Rusije.

Zelenski ličnost godine magazina Tajm

Američki magazin Tajm proglasio je danas predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za ličnost godine 2022.

Magazin je, takođe, odao priznanje "duhu Ukrajine".

Među kanidatima za ličnost godine bili su i američki milijarder Elon Mask, kineski predsednik Si Đinping, Vrhovni sud SAD, demonstranti u Iranu, odlazeća poslanica republikanaca u SAD Liz Čejni, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, Mekenzi Skot, guverner Floride Ronald Dion Desantis, ministarka finansija SAD Dženet Jelen i zagovornici bezbednosti oružja u SAD.

Uzbuna u delovima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u oblastima Donjecke i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

Ukrajina objavila 2 uslova za okončanje rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će imati dva uslova za kraj rata: da Rusija odustane od svojih planova invazije i da povuče svoje trupe s ukrajinskog tla.

"Da bi se okončao rat u Ukrajini, moraju se učiniti dve stvari - mišljenje u Kremlju se mora promeniti, a sile poput Indije mogu pomoći u tome. Moskva mora odustati od svojih ratnih planova i prebaciti se s ratnohuškačkog na miroljubiv način razmišljanja. Drugo, Rusija mora povući svoje snage sa cijelog teritorija Ukrajine", rekao je za indijski informativni kanal NDTV.

Konašenkov tvrdi: Uništen punkt stranih plaćenika

Kod naselja Borovsko u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremene dislokacije jedinice stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Portparol je dodao da su u oblastima naselja Stupočki u DNR i Zeleni Gaj u Harkovskoj oblasti uništene dve kontrabaterijske radarske stanice američke proizvodnje AN/TPQ-50.

U napadu na punkt za opravku vojne tehnike u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je višecevni raketni bacač "Himars" i 48 raketa za njega. U Harkovskoj oblasti uništena je radarska stanica za protivvazdušni raketni sistem S-300. Takođe je uništeno skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Prema potvrđenim informacijama, napadom visoko preciznim oružjem kopnenog baziranja na skladište raketnog i artiljerijskog naoružana u jednom od pogona metalurškog kombinata "ArcelorMittal" u Krivom Rogu uništeno je više od 70 raketa za višecevni raketni sistem "Himars", dva lansera raketnog sistema "MLRS", a četiri lansera ovog tipa su teško oštećena, piše Sputnjik.

Lavrov: NATO laže

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna da su Mihailu Gorbačovu i Borisu Jeljcinu obećali da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno.

- Poštovani američki, nemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije - rekao je Lavrov na forumu "Primakovska čitanja".

Foto: Tanjug

Lavrov podseća na reči jednog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima, prema tvrdnjama Lavrova, napisao: "Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obećanja i ispuni, jednostavno bilo je potrebno smiriti situaciju."

Lavrov je dodao da Rusija nije zaboravila da su postojale i pisane obaveze o neširenju NATO, potpisane na najvišem niovu.

- Imam u vidu samit OEBS u Istanbulu 1999. godine kada je bila utvrđena tema nedeljivosti bezbednosti - rekao je Lavrov i dodao da se radi o tome da nijedna zemlja, organizacija ne može da jača svoju bezbednost na prostoru OEBS na račun slabljenja bezbednosti drugih, piše Sputnjik.

Izveštaj Narodne milicije DNR

Tokom protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 147 raketa i granata iz višecevnog bacača raketa „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U napadima su poginule četiri osobe, a 12 je ranjeno, među kojima dvoje dece. Oštećeno je 50 zgrada i 27 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima pripadnika DNR i Oružanih snaga Rusije ubijeno je više od 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništena su dva tenka (T-72B i T-64BV) i pet vozila, tvrde iz NM DNR.

Snimak granatiranja Makejevke

Putin posthumno dodelio orden poslanici parlamenta DNR poginuloj u Donjecku

Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao poslanicu Narodnog saveta DNR i dobrovoljca Mariju Pirogovu Ordenom za hrabrost. Odgovarajući ukaz objavljen je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

Pirogova je poginula u granatiranju Donjecka od strane ukrajinskih trupa.

Ona je učestvovala u humanitarnim misijama u različitim gradovima Donbasa, a takođe je organizovala kreativne radionice u okviru programa "Deca Republike". Vodila je kanal o pomoći ljudima pogođenim sukobom u Donbasu, piše Sputnjik.

Pokušaj atentata na Volika

Na zamenika gradonačelnika Melitopolja Nikolaja Volika izvršen je pokušaj atentata u blizini njegove kuće, niko nije povređen, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Pokušaj atentata dogodio se juče rano ujutru, kada je on (Volik) izlazio iz kuće, iz svog ulaza. To je bila improvizovana eksplozivna naprava, jedna od onih koje koriste teroristi Zelenskog. Bila je ispunjena udarnim elementima i samo srećom ni on ni stanovnici nisu povređeni - rekao je Rogov.

Snaga improvizovane eksplozivne naprave, prema preliminarnim procenama, bila je oko 2,5 kilograma u TNT ekvivalentu, dodao je on.

Rim neće formirati novi paket pomoći Kijevu do kraja godine

Italijanske vlasti neće do kraja godine formirati novi paket vojne pomoći Ukrajini, izjavio je ministar odbrane zemlje Gvido Krozeto, prenosi agencija ANSA.

- Videćemo kakvu će odluku doneti vlada u vezi sa budućom pomoći Ukrajini i šta će se pod tim podrazumevati - rekao je ministar.

On je dodao da se zahtevi Kijeva u poslednje vreme odnose pre svega na infrastrukturna pitanja zbog nestašice struje, a ukrajinske vlasti uglavnom traže generatore.

- Italija će nastaviti da podržava Ukrajinu u okviru odluka NATO-a, a tempo i sadržaj pomoći biće određeni u budućnosti - zaključio je Krozeto, piše Sputnjik.

Zaharova: Rusija naučila da živi u uslovima sankcija

Moskva će odgovoriti na sve sankcije na osnovu svojih interesa, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući razradu novog paketa ograničenja protiv Rusije u EU.

Foto: EPA

- Dobro znate da se na sve sankcije daje proporcionalan odgovor, zasnovan na interesima naše zemlje, razrađen u međuresornim formatima, koordinisan, proveren i tako dalje - rekla je Zaharova za Sputnjik.

Prema njenim rečima, Rusija je naučila da živi u uslovima sankcija.

Maročko: Ukrajinci šalju pojačanja u Artjomovsk

Ukrajinska vrhovna komanda je poslala dodatne snage u oblast Artjomovska, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

- Zabeležen je dolazak pojačanja za oružane formacije Ukrajine u rejonu naselja Artjomovsk - rekao je on.

Prema rečima Maročka, većina ukrajinskih boraca je odmah poslata u zonu aktivnih neprijateljstava kako bi se nadoknadili "nenadoknadivi gubici". 

"Šahedi" u napadu na Kijev i Zaporožje

Iranski novinar Babak Tagve objavio je na svom Tviter nalogu snimak za koji tvrdi da prikazuje nove ruske napade dronovima samoubicama "šahed" na Kijev i Zaporožje.

Tagve tvrdi da je Iran pre nekoliko dana poslao dodatne količine dronova Rusima.

Pentagon: SAD ne sprečavaju Ukrajinu da razvije kapacitete za dalekometne udare

Sjedinjene Američke Države ne sprečavaju Ukrajinu da razvija sopstvene sposobnosti za dalekometne udare, poručio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

- Ne radimo na tome da sprečimo Ukrajinu da razvija svoje sopstvene sposobnosti - rekao je Ostin novinarima, prenosi Rojters.

Američki stejt department oglasio se ranije danas poručivši da SAD ne opremaju, niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica.

- Ne opremamo Ukrajinu za napade preko svojih granica i ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

Prajs je naglasio da SAD opremaju Ukrajinu ''onim što joj je potrebno za odbranu teritorije''.

Kijev Indipendent: Sirene se čule u Engelsu

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirane su kasno sinoć na aerodromu u ruskom gradu Engelsu, dan nakon što su eksplozije potresle dve ruske vazdušne baze, piše Kijev Indipendent.

Ruski TASS je citirao zamenika načelnika okruga Engels Jevgenija Špoljskog, koji je potvrdio da su se sirene oglasile, i da "nema pretnje po civilnu infrastrukturu".

Strateški bombarderi Tu-95 ruskog vazduhoplovstva su stacionirani u bazi Engels.

Blaščak: Poljska će prihvatiti raspoređivanje PVO sistema Patriot

Poljski ministar odbrane najavio je juče da će njegova zemlja prihvatiti predlog Nemačke da se u Poljskoj postavi protivazdušni raketni sistem Patriot.

Nemačka je dala ovu ponudu Poljskoj nakon što je jedna zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i usmrtila dva Poljaka, podseća se u izveštaju AP.

Foto Tanjug/AP

Poljska i NATO su se saglasili da je na Poljsku pala ukrajinska raketa koja je promašila cilj tokom dejstvovanja ukrajinske PVO protiv ruskog raketnog napada 15. novembra.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u prvi mah je izjavio da je nemačku ponudu dočekao sa "zadovoljstvom", međutim, lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinski kasnije je rekao da bi sistem Patriot trebalo da bude postavljen u Ukrajini, što su i Blaščak, ali i drugi poljski zvaničnici prihvatili.

Blaščak je napisao na Tviteru da mu je žao što Nemačka nije želela da postavi sistem Patriot u Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost