UDARAC BRISELU: Jedna država članica EU već rekla da ne namerava da primeni meru ograničavanja gornje granice cena ruske nafte

Novosti online

03. 12. 2022. u 23:30

BUDIMPEŠTA ne namerava da primeni meru ograničavanja gornje granice cena ruske nafte, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ocenio da ta i slične mere štete evropskoj ekonomiji.

УДАРАЦ БРИСЕЛУ: Једна држава чланица ЕУ већ рекла да не намерава да примени меру ограничавања горње границе цена руске нафте

Foto Shutterstock

Zemlje članice G7, članice Evropske unije i Australija dogovorile su se da od 5. decembra ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, a Sijarto je danas naglasio da Budimpešta to neće uraditi.

- Evropska unija uvodi gornju granicu cene nafte. Međutim, vreme je da Brisel shvati da ova i slične mere najviše štete evropskoj privredi. Treba povećati broj snabdevača energije, jer bi to snizilo cene. Borili smo se za naše interese tokom pregovora o gornjoj granici cene nafte, i na kraju uspeli: Mađarska je izuzeta od primene ove mere - napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Sličan stav izneo je i Oliver Hortai, šef odeljenja za energetsku i klimatsku politiku u mađarskom istraživačkom institutu Sazadveg.

- Nije slučajno što će se pregovori održati sutra, dan pre nego što je odluka stupila na snagu. Bilo bi dobro kada bi zapadna politička elita konačno počela da radi na ublažavanju trgovinskog sukoba, a ne na njegovom produbljivanju - napisao je on u komentaru na Sijartovu objavu.

Napomenuo je da se "boji da neće izostati odgovor velikih proizvođača nafte, među kojima je i Rusija.

Ranije je saopšteno da će zemlje EU redovno preispitivati "plafon" cena, a za promenu gornje granice biće potrebna jednoglasna odluka svih članica unije.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

HLADNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA: Hrskav slatkiš sa prelivom od čokolade (VIDEO)