VELIKO UPOZORENJE: Zapadu 5. decembra preti istorijski fijasko

Novosti online

03. 12. 2022. u 21:06

SAD i njeni evropski saveznici su u opasnosti od istorijskog fijaska u bliskoj budućnosti zbog svog plana da se bore protiv Rusije, smatra analitičar Piter Doran.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ: Западу 5. децембра прети историјски фијаско

Foto: EPA

Tokom proteklih nekoliko meseci, Sjedinjene Države i članice G7 su raspravljale o složenom planu koji ima za cilj ograničavanje prihoda Rusije od energenata. Kao rezultat toga, odlučeno je da se uvede plafon cena nafte iz Ruske Federacije, koji bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra. Prema Doranu, Zapad mora odmah da odustane od sprovođenja svog plana, inače će doživeti istorijski fijasko, prenosi Hil.

Trenutno na svetskom energetskom tržištu praktično nema slobodne nafte. U tom kontekstu, postoji veliki rizik da će, kada američki plan da ograniči cene ruskih energenata, stupi na snagu 5. decembra, cene nafte naglo skočiti.

Situaciju otežava činjenica da istog dana počinje da važi embargo EU – zabrana kupovine ruske nafte koja se isporučuje morem.

Ekspert je primetio da čak i ako američki plan ograničenja cenu ruske nafte nekako funkcioniše, Ruska Federacija će i dalje dobijati enormne prihode od prodaje energenata. Cena vađenja barela ruske nafte je između 20 i 40 dolara, što je znatno ispod gornje granice cena o kojoj se raspravlja na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere