BELA KUĆA ODBILA DA KOMENTARIŠE: Snouden dobio ruski pasoš, Amerika ćuti

Đ.G.

02. 12. 2022. u 21:03

BELA kuća je odbila da komentariše prijem ruskog pasoša od strane bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, podsećajući da je protiv njega u toku krivična istraga u SAD.

БЕЛА КУЋА ОДБИЛА ДА КОМЕНТАРИШЕ: Сноуден добио руски пасош, Америка ћути

Foto: Tanjug/AP

- Što se tiče Snoudena, preporučujem da kontaktirate Ministarstvo pravde, ovo je pitanje krivične istrage i neću dalje komentarisati - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Snouden je krajem septembra dobio rusko državljanstvo predsedničkim ukazom. Njegov advokat Anatolij Kučerena rekao je u petak novinarima da je Snouden već položio zakletvu i dobio ruski pasoš . Prema rečima advokata, rusko državljanstvo ga štiti od izručenja drugoj državi, budući da je u ruskom ustavu sadržan princip nedopustivosti proterivanja ruskog državljanina.

Snouden je u junu 2013. pokrenuo veliki međunarodni skandal predajući listovima Vašington post i Gardijan niz poverljivih materijala o programima nadzora američkih i britanskih obaveštajnih službi na internetu. Nakon toga je odleteo u Hong Kong , a odatle - za Moskvu , gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo.

Posle odbijanja niza drugih zemalja, Rusija je Snoudenu dala privremeni azil na godinu dana pod uslovom da prestane sa aktivnostima protiv Sjedinjenih Država. U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu dozvolu u Ruskoj Federaciji, nakon čega mu je izdata dozvola za boravak na neodređeno vreme  - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri