RASIZAM U BAKINGEMSKOJ PALATI: Lejdi Suzan Hasi podnela ostavku na mesto dvorske dame

Novosti online

01. 12. 2022. u 19:32

LEJDI Suzan Hasi podnela je ostavku na mesto dvorske dame u Bakingemskoj palati, nakon što su se u javnosti pojavile optužbe za rasističke komentare na račun predsednice humanitarne organizacije "Prostor Sista" Ngozi Fulani. Poznavaoci prilika u kući Vindzora smatraju da je reč o smeni generacija, dok mlađa generacija pokazuje nultu toleranciju za incidente takve vrste.

РАСИЗАМ У БАКИНГЕМСКОЈ ПАЛАТИ: Лејди Сузан Хаси поднела оставку на место дворске даме

Foto: Profimedia

Princ i princeza od Velsa Vilijam i Kejt prvi put su u Sjedinjenim Državama otkako su posle smrti kraljice Elizabete Druge, preuzeli nove titule i dužnosti u kući Vindzora. Princ Vilijam u SAD uručuje svoju nagradu za ekološka dostignuća "Ertšot".

Iako su u Bostonu, na početku četvorodnevne posete, dočekani izuzetno srdačno, turneja se odvija pod senkom najnovijeg dvorskog skandala.

Povod za najnoviji skandal je incident koji se dogodio na nedavnom prijemu za humanitarne organizacije, koje se bave nasiljem u porodici.

Prijem je u Bakingemskoj palati organizovala supruga kralja Čarlsa kraljica-pratilja Kamila.

Kao što je običaj, tokom takve vrste dužnosti, sa gostima, osim nje, razgovaraju i njene dvorske dame.

Incident na prijemu za humanitarne organizacije

Do incidenta je došlo kada je osamdeset trogodišnja lejdi Suzan Hasi, počela razgovor sa predsednicom humanitarne organizacije "Prostor Sista" Ngozi Fulani.

Prema tvrdnjama gospođe Fulani, stara dvorska dama je prvo sklonila pramen njene kose sa bedža sa njenim imenom kako bi mogla bolje da ga pročita, a zatim je više puta pitala odakle vodi poreklo.

U intervjuu za Bi-Bi-Si-jev udarni jutarnji program "Tudej", humanitarka je izjavila da je više puta insistirala da je iz severnoistočne londonske četvrti Hakni, na šta je lejdi Hasi iznova uzvraćala pitanjem odakle su zapravo "njeni".

U jednom trenutku lejdi Hasi je objasnila da je njena porodica poreklom iz Francuske, te da postavlja pitanje u tom kontekstu.

No, gospođa Fuseli kaže da se osećala kao na isleđivanju i da je ceo incident u Bakingemskoj palati ravan zlostavljanju.

Insistiranje lejdi Hasi, humanitarka je doživela kao poziv da se odrekne svog "britanskog državljanstva".

Lejdi Hasi, koja je bila jedna od najbližih prijateljica kraljica Elizabete Druge, podnela je ostavku na mesto dvorske dame, koje se inače ne plaća i spada u dobrovoljan rad pripadnica britanske aristokratije, čim su se u javnosti pojavile prve optužbe za rasizam.

Reagovanje kraljevske porodice

Lejdi Hasi je bila kuma na krštenju princa Vilijama, a pratila je kraljicu tokom sahrane njenog supruga princa Filipa u aprilu prošle godine.

U saopštenju povodom incidenta, pres-služba kralja Čarlsa Trećeg incident je nazvala "neprihvatljivim i za duboko žaljenje", uputivši izvinjenje gospođi Fuseli.

U odvojenom saopštenju princ Vilijam je istakao da u britanskom "društvu nema mesta za rasizam".

Poznavaoci prilika u kući Vindzora smatraju da je epilog ovog incidenta odraz smene generacija u kraljevskoj porodici.

Kraljevski komentatori u britanskim medijima ocenjuju da, da je kraljica Elizabeta Druga živa, dvorska dama ne bi podnela ostavku, već bi imala ozbiljan razgovor sa suverenom na tu temu i bila upućena na dodatnu obuku.

Mlađa generacija, međutim, pokazuje nultu toleranciju za incidente takve vrste.

U samoj Bakingemskoj palati zaposleni smatraju da je neprijatna situacija do neke mere "prenaduvana u medijima", te je stavila tačku na dužnosti "žene, koja je decenijama verno služila krunu".

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)