NOVI AMERIČKI BOMBARDER USKORO PRED OČIMA JAVNOSTI: Stelt letelica za dalekometne zadatke - evo šta znamo o "Rajderu" (FOTO)

Novosti online

29. 11. 2022. u 22:07

SJEDINjENE Američke Države će 2. decembra predstaviti novi strateški bombarder stelt tehnologije, saopštio je predstavnik Pentagona Patrik Rajder.

НОВИ АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕР УСКОРО ПРЕД ОЧИМА ЈАВНОСТИ: Стелт летелица за далекометне задатке - ево шта знамо о Рајдеру (ФОТО)

Foto: Jutjub/Northrop Grumman

Pentagon će predstaviti novi strateški bombarder B-21 "rajder" u Kaliforniji, a ceremoniji će prisustvovati i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

B-21 je prvi novi strateški bombarder američkog vazduhoplovstva posle više od tri decenije i trebalo bi da bude avion šeste generacije, rekao je Tom Džons, predsednik "Nortrop Grumana", kompanije koja razvija letelicu.

Avion je još u fazi testiranja, a američko vazduhoplovstvo odlučilo je da obavlja letna ispitivanja na avionu kakav će se proizvoditi, a ne na eksperimentalnom modelu, zbog čega bi on mogao da bude brže uveden u naoružanje i da bude sigurniji za upotrebu, dodao je Džons za "Difens njuz".

Novi strateški bombarder, pored stelt tehnologije, imaće takozvanu otvorenu arhitekturu, a biće povezan i u mrežnu platformu JADC2 koja nastoji da umreži sve učesnike na bojnom polju.

Strateški bombarder B-21 sa serijskim brojem 001 ušao je u finalnu fazu sklapanja još od proleća, a u narednih nekoliko meseci proći će dodatna testiranja kako bi bio spreman za prvi let, koji se očekuje u 2023.

Do sada je "Nortrop Gruman" napravio šest ovakvih letelica, koje su u različitim fazama sklapanja. Dve su kompletirane, jedna je planirana za letna testiranja, a druga za opitovanja na zemlji.

Avion je, kako navode iz "Nortrop Grumana", dizajniran za izvođenje dalekometnih zadataka, bilo konvencionalnih ili nuklearnih.

Procenjena cena razvoja, nabavke i upotrebe 100 ovakvih aviona je oko 203 milijarde američkih dolara, ili dve milijarde po avionu, navodi "Foks njuz".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju