OŠTRO SE SUKOBILI ZBOG ARTJOMOVSKA: Ruske snage oslobađaju strateški grad na zapadu Donjecke narodne republike

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

29. 11. 2022. u 07:50

U BORBAMA za Artjomovsk, koji je važan strateški grad na zapadu Donjecke narodne republike, vodi se žestoka borba, potvrđuju obe zaraćene strane.

ОШТРО СЕ СУКОБИЛИ  ЗБОГ АРТЈОМОВСКА: Руске снаге ослобађају стратешки град на западу Доњецке народне републике

Foto AP

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da ruske snage oslobađaju kuću po kuću, ulicu po ulicu. Ukrajinci se grčevit brane i šalju pojačanja da bi sačuvali taj transportni čvor preko koga Ukrajinci dobijaju municiju i sve drugo što je potrebno njenoj vojsci na onom delu Donbasa koji još kontrolišu.

Američki list "Njujork tajms" piše o teškim gubicima ukrajinske vojske kod Artjomovska i da broj poginulih i ranjenih stalno raste. U bolnice je krajem minule sedmice bilo dovezeno oko 240 vojnika sa prostrelnim ranama, a neki su dobili potres mozga. List piše da Kijev stalno šalje pojačanje u Artjomovsk - specijalce, ali i slabije pripremljene borce teritorijalne odbrane. Samo u nedelju je ukrajinska vojska izgubila oko 50 ljudi. Uništeni su njihove tri haubice i tri tenka, kao i 14 oklopnih vozila.

Portparol ministarstva odbrane Rusije general Igor Konošenkov kazao je da su avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva raketirali ukrajinsku 17. tenkovsku brigadu i ubili više od 100 vojnika. Tokom tovarenja oklopnih vozila u železničke vagone na stanici Mojsejevka u Dnjepropetrovskoj oblasti, uništeno je osam oklopnih vozila.

Foto AP

Na tom delu fronta mnogo je poljskih plaćenika. Zarobljeni ukrajinski vojnici tvrde da su zarade plaćenika smanjene. Ranije su oni dnevno zarađivali do 1.500 evra, a sada im je zarada smanjena za 500 evra.

Ambasador Poljske u NATO Tomaš Šatkovski izjavio je da su vojna skladišta zapadnih zemalja osetno ispražnjena. On je objasnio da je smanjenje vojne pomoći Ukrajini "prirodni proces".

- Kod zapadnih zemalja se oseća zamor javnog mnjenja koje je ranije bilo odlučno da se podrži Ukrajina - kazao je Šatkovski.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko došao je u sukob sa predsednikom Zelenskim. Kličko tvrdi da je u Kijevu otvoreno više od 430 mesta gde se građani mogu ugrejati. Na drugoj strani, rukovodilac frakcije partije "Sluga naroda" u ukrajinskoj Radi David Arahamija kaže da 20 odsto mesta gde bi se ljudi mogli ugrejati ne funkcioniše.

- Nabavili smo više od 400 generatora i još sto su nam poklonili volonteri i dobrotvorne organizacije. Kijev će uskoro dobiti 12 pokretnih modulnih toplana - kazao je Kličko, i dodao da se mora znati da će biti prekida struje, kao i da je moguće da se jedan broj stanovnika evakuiše u Kijevsku oblast.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je demantovao izjavu direktora ukrajinskog "Energoatoma" Petra Kotina, koji je rekao da će ruske snage napustiti Zaporošku atomsku centralu. Peskov je kategorično rekao da će ruska vojska ostati na mestima gde je i do sada bila i da će braniti nuklearku.

Peskov je izjavio i da Moskva pozdravlja napore nekih zemalja, uključujući i Vatikan, da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini, ali da takvi predlozi nisu mogući zbog stava Kijeva.

TREĆINA HAUBICA U KVARU

Američki novinari pišu da je od 350 haubica koje je dobila Ukrajina oko trećine u kvaru.

Zbog toga su morali u Poljskoj da organizuju remontne pogone. Jedan broj haubica nije namenjen za takav intenzitet paljbe, pa se zato i kvare.

Foto AP

"NUKLEARNI RAT NE TREBA POKRETATI"

RUSIJA i Kazahstan polaze od toga da nuklearni rat nikada ne treba da bude pokrenut, navodi se u zajedničkoj deklaraciji povodom 30-godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje, koju su u Moskvi potpisali predsednici Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev, koji je bio u prvoj stranoj poseti posle reizbora. U dokumentu se precizira i da ove zemlje nameravaju da nastave saradnju između oružanih snaga u različitim formatima.

- Ruska Federacija i Republika Kazahstan polaze od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikad ne treba pokrenuti - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Kremlja.

"GASPROM" ZAPRETIO MOLDAVIJI

Ruski državni gasni gigant "Gasprom" odlučio je da ne smanji isporuke gasa Moldaviji, ali je upozorio da zadržava pravo da smanji ili prekine snabdevanje ako Kišinjev ne izvrši dogovoreno plaćanje gasa. "Gasprom" je prošle nedelje optužio Ukrajinu da zadržava deo gasa koji se šalje Moldaviji, zapretivši da bi mogao da počne da smanjuje protok kroz Ukrajinu. Kijev je negirao da zadržava ruski gas namenjen Moldaviji.

PENTAGON

Pentagon razmatra predlog kompanije "Boing" da se Ukrajini isporuče jeftine male precizne bombe koje se postavljaju na rakete, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija, javlja Rojters. Sistem nazvan GLSDB mogao bi da bude isporučen dogodine u proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze