ERDOGAN RAZMATRA RATNI PLAN: Moguća kopnena ofanziva na Siriju

Đ.G.

21. 11. 2022. u 11:36

TURSKI predsednik Tajip Erdogan je, odgovarajući na pitanje o verovatnoći kopnene vojne operacije u Siriji, rekao da će Ankara obaviti konsultacije i preduzeti odgovarajuće mere.

ЕРДОГАН РАЗМАТРА РАТНИ ПЛАН: Могућа копнена офанзива на Сирију

Foto: Jutjub printskrin/The Slow Mo Guys/Jutjub printskrin/Jabal Mhsen Alasd/Profimedia

Ranije je tursko Ministarstvo odbrane saopštilo da je uništilo 89 ciljeva tokom vazdušne operacije u severnoj Siriji i Iraku. Ankara je u nedelju izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) na severu Sirije - prijavljeni su udari na grad Kobani, kao i na severni Irak.

- Nije moguće da se ovo ograniči samo na vazdušnu operaciju. Koliko snaga kopnene vojske treba da bude uključeno u ovu operaciju, naše jedinice, Ministarstvo odbrane i Generalštab će zajedno odlučiti. Konsultovaćemo se i onda preduzeti odgovarajuće korake. Već smo uspostavili diplomatske odnose sa zemljama koje su ovde prisutne i preduzeli smo i preduzimamo odgovarajuće korake - rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Katara.

Prisustvo turskih snaga u pograničnom području Sirije, koje tamo izvode operacije protiv kurdskih formacija, Damask je više puta nazvao nezakonitim i pozvao Ankaru da povuče svoje trupe. Uz podršku američke vojske, Sirijske demokratske snage (SDF), bazirane na jedinicama za samoodbranu IPG, kontrolišu većinu sirijskih provincija Al-Hasakah i Raka, kao i neka naselja u provincijama Alep i Deir ez-Zor. Konkretno, većina četvrti u gradovima Al-Hasakah i Kamishli je pod njihovom kontrolom. Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severoistoku Sirije - prenela je RIA. 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati