POŽAR NA NUKLEARNOJ PODMORNICI: Britanci hitno izronili (VIDEO)

Novosti Onlajn

07. 11. 2022. u 13:10

BRITANSKA strateška nuklearna podmornica HMS Viktorius prekinula je nedavno tajnu misiju na Atlantiku zbog požara koji je izbio dok je podmornica bila pod vodom.

ПОЖАР НА НУКЛЕАРНОЈ ПОДМОРНИЦИ: Британци хитно изронили (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Kako javlja britanski tabloid San (The Sun), podmornica HMS Viktorius bila je naoružana interkontinentalnim balističkim raketama Trident II kada je izbio požar na elektroinstalacijama. Na podmornicu su bile ukrcane dve rakete.

HMS Viktorius je jedna od četiri strateške podmornice Kraljevske mornarice klase Vanguard. Podmornica je vredna tri milijarde dolara.

Po izranjanju kapetan podmornice proglasio je "stanje hitnog slučaja".

Izvori iz britanske mornarice za San kažu da su pripadnici podmorničkih snaga obučeni da ugase požar i da je posada efikasno reagovala na incident.

Kako je navedeno, podmornica je stara 30 godina i kasnilo se sa generalnim remontom ovog plovila koje je učestvovalo u incidentu na Atlantiku.

Kapetan podmornice je posle procene štete naredio povratak u bazu.

Podmornica HMS Viktorius je jedna od četiri britanske nukelarne podmornice klase Vanguard koja služi za strateško nuklearno odvraćanje svakog protivnika koji bi nuklearnim naoružanjem napao Veliku Britaniju.

Ovaj britanski medij navodi da se u trenutku požara podmornica nalazila na tom zadatku.

Portparol Kraljevske mornarice rekao je za San:

- Neprekidno odvraćanje protivnika na moru je nepromenjivo, ali ne komentarišemo detalje operacija britanskih podmornica.

(The Sun)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OGLASILA SE MELANIJA TRAMP: Moramo da se ujedinimo, moramo da hranimo seme slobode