UKRAJINA SPREMA ATOMSKA SKLONIŠTA: Kijev se plaši da će Rusi napasti iz dva smera i podeliti zemlju, dodatan strah od prodora iz Belorusije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

03. 11. 2022. u 08:00

DOK su vlasti u Kijevskoj oblasti hitno spremale 425 atomskih skloništa, kao i oko 1.000 mesta za ljude ako ne bude struje i vode, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su Moskvi poznati pokušaji Ukrajine da stvori "prljavu nuklearnu bombu" i njena spremnost da na svojoj teritoriji rasporedi atomsko oružje NATO.

УКРАЈИНА СПРЕМА АТОМСКА СКЛОНИШТА: Кијев се плаши да ће Руси напасти из два смера и поделити земљу, додатан страх од продора из Белорусије

Foto AP

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je juče da SAD ne primećuju nijedan znak da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje, pa je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao da nije sklon da preuveličava opasnost od atomskog rata. Rusko rukovodstvo više puta je objašnjavalo da priču o tome naduvavava Zapad.

- Rusija je u potpunosti posvećena sprečavanju nuklearnog rata i njen prioritet je izbegavanje nuklearnog sukoba između svetskih nuklearnih sila - sapoštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova.

Šojgu je objasnio da "SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje". Dodao je i da Rusija i Belorusija sprovode zajedničko vojno planiranje.

A u Kijevu se posebno plaše da bi Rusi mogli da ih napadnu sa teritorije Belorusije.

Zasada se ruske jedinice služe taktikom "aktivne odbrane", što znači da ne dopuštaju Ukrajincima da prave nove prodore, a tamo gde osete slabost protivnika osvajaju nova sela. Uopšte ne treba sumnjati da će ruske jedinice, kad im stignu pripremljeni rezervisti, krenuti u kontranapad.

Građani Ukrajine u potrazi za vodom, Foto AP

Ukrajinski generali se plaše da Rusija planira dva moćna udara sa velikim brojem vojnika i ratne tehnike sa juga i severa prema Zaporožju i Sumi kako bi podelila Ukrajinu na dva dela. Sadašnji ukrajinski parlamentarac, a ranije general Mihail Zabrodski kaže da sa severa Rusi mogu da napadnu Sumi, Poltavu i Dnjepropetrovsk, a sa juga grad Zaporožje i Dnjepropetrovsk. Tako bi opkolili grupu ukrajinske vojske na levoj obali Dnjepra. Zbog toga general Zabrodski predlaže da ukrajinska vojska dovede nove snage istočno od grada Zaporožja i u rejonu Sumi.

Šojgu kaže da je u poslednje dve nedelje značajno smanjen vojni potencijal protivnika. Gađa se ukrajinska infrastruktura visokopreciznim oružjem, dok se vodi računa da ne stradaju građani Ukrajine. Šojgu tvrdi da su u minule dve nedelje uništili 74 tenka i 235 drugih oklopnih vozila, kao i dva višecevna bacača "hajmars" i 268 automobila, naoružana teškim mitraljezima.

Sergej Šojgu, Foto AP

Moskovski vojni komentator Genadij Aljohin, penzionisani pukovnik, kaže da se u oktobru videlo da snaga ukrajinske vojske nije bezgranična i da ne mogu da napreduju kao što su to radili u septembru. Oni nemaju dovoljno svežih snaga, pa su prisiljeni da ka Hersonu prebacuju snage iz zapadnog dela Donbasa i iz Harkova.

Ukrajinske tajne službe i dalje nastavljaju da organizuju diverzije na teritoriji Rusije.

Na Krimu je policija uhapsila agenta ukrajinske službe bezbednosti koji je imao zadatak da napravi diverziju na jednom od dalekovoda. Kod tog čoveka starog 44 godine pronađena je šema gde da postavi, i kasnije aktivira, eksploziv.

Rukovodilac Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je, istovremeno, da su ruske snage napredovale skoro na svim delovima fronta u Donbasu. Rusija je već prešla na nove PVO komplekse S-400 i S-350, a uskoro će početi serijska proizvodnja sistema S-500. Predsednik Putin izjavio je na sastanku sa članovima Koordinacionog saveta za snabdevanje Oružanih snaga da je potrebno da se osigura konkurencija između proizvođača tehnike i opreme za vojsku. "To se odnosi i na samo oružje koje se mora stalno, kontinuirano usavršavati i ostati efikasno", rekao je Putin.

Direktor kompanije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki izjavio je za britanski "Gardijan" da su Rusi raketnim udarima i dronovima praktično onesposobili rad svih termo i hidroelektrana. Zbog toga se, po Kudrickom, ceo elektrosistem nalazi na kraju propasti i Ukrajinu očekuje humanitarna kriza. Jedno rade atomske centrale, koje Rusi ne gađaju.

RUSKI DžOKER

U DONjECKOJ narodnoj republici je ruski haker Džoker uspeo da uđe u kompjuterski program ukrajinske vojske DELTA koji su, inače, napravili Amerikanci. Taj program je omogućavao ukrajinskim jedinicama da razmenjuju informacije o situaciji na frontu. Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da će saznanja o radu tog programa pomoći ruskim obaveštajcima da saznaju gde se nalaze ukrajinske jedinice.

Foto AP

DOKAZI O BRITANSKOJ SABOTAŽI

RUSIJA će predstaviti britanskoj ambasadorki u Moskvi Debori Broner dokaze o umešanosti Velike Britanije u napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju i čin sabotaže na gasovod "Severni tok", a zatim će široj javnosti otkriti osnovne podatke, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Naravno, nema sumnje da su britanske obaveštajne službe bile umešane u teroristički napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju 29. oktobra i čin sabotaže na gasovodu 'Severni tok'. To neće ostati bez reakcije", rekla je Zaharova.

Foto AP

ZELENSKI SE ZAŽELEO VILE NA KRIMU

NA pitanje novinara češke TV šta će da radi ako Ukrajina pobedi u konfliktu, Zelenski je rekao da bi hteo da poseti Krim i vidi more, kad bude dovoljno toplo. Zelenski ima vilu na Krimu koja je kupljena pre 2014. godine, kad su se stanovnici tog poluostrva odlučili da se pripoje Rusiji. Sa Krima su u sredu poručili Zelenskom da može odmah da dođe na poluostrvo, jer ga čeka mesto u zatvoru.

Foto AP

RUSIJA SE VRAĆA SPORAZUMU O ŽITU

RUSIJA će nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, pošto je dobila potrebne garancije Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, koji je postigla sa Ukrajinom u julu, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, posle ukrajinskog napada dronom na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju zbog čega, kako je navela, ne može da garantuje bezbednost civilnim brodovima. Predsednik Rusije Putin, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom, potvrdio je i spremnost Moskve da besplatno obezbedi značajnu količinu žita najsiromašnijim zemljama, saopštila je pres - služba Kremlja. Putin je napomenuo i da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o isporuci žita, ali da ukoliko to učini, to neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024