SPREMA SE "CUNAMI IZBEGLICA": Ukrajina optužuje Rusiju za "prljavo" oružje i da rušenjem infrastrukture stvara migracionu krizu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

25. 10. 2022. u 08:30

UKRAJINA je pred humanitarnom katastrofom. Ako joj Zapad ne da sisteme PVO, onda će se dogoditi "migracioni cunami", koji će krenuti na Evropu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj za "Frankfurter algemajne cajtung".

СПРЕМА СЕ ЦУНАМИ ИЗБЕГЛИЦА: Украјина оптужује Русију за прљаво оружје и да рушењем инфраструктуре ствара миграциону кризу

Foto AP

Optužio je Rusiju da ruši infrastrukturu da bi se u Evropi stvorila izbeglička kriza. Podsetio je Nemce da je od februara Ukrajinu napustilo osam miliona građana, ali se jedan broj kasnije vratio.

Posle SAD, Nemačka daje najveću pomoć Ukrajini. Nemci su Ukrajini poslali jedan PVO sistem IRIS-T, koji nema ni nemačka armija. Sada bi trebalo da stignu rakete za IRIS-T, a kasnije još tri takva sistema, ali to nije dovoljno. Kijev je tražio i od Amerikanaca da im pošalju "patriote", ali se u Vašingtonu pravdaju da tek treba da se proizvedu jer ih nemaju na skladištima.

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko je nemačkom "Špiglu" izjavio da Ukrajinu čeka najteža zima "u istoriji njene nezavisnosti". Galuščenko je kazao da su dobili od Nemaca 40 tona pomoći, u kojoj su transformatori i generatori, kao i oprema za popravak energetskih objekata. Ukrajinska vlada je izdvojila 16 miliona dolara za pomoć građanima u prifrontovskim regionima da kupe ogrev i peći na drva.

Ako ne bude grejanja u stanovima, vlasti ukrajinskog grada Nikolajeva pripremili su mesta u kojima se građani mogu ogrejati i spavati, rekao je gradonačelnik tog lučkog grada Aleksandar Senkejevič. U Kijevu je samo 30 odsto stanova priključeno na grejanje, a ostali se pokrivaju sa nekoliko jorgana.

Foto AP

Na frontu nema značajnijih promena ni na jednoj strani. Rusi su učvrstili odbrambene linije dok im ne stignu nove snage, mobilizovani rezervisti. Vlasti u Kijevu su odlučile da ponovo mobilišu muškarce od 18 do 60 godina.

Paralelno, posle telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua sa kolegama iz SAD, Velike Britanije i Francuske, u kojima ih je upozorio da Ukrajina pravi "prljavu atomsku bombu", oni su mu horski odgovorili da ne veruju da Kijev pravi i namerava to da upotrebi. No, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da namerava da u Ujedinjenim nacijama pokrene pitanje o tome, dok je predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin nazvao predsednika SAD Džozefa Bajdena i lidere EU pomagačima atomskog terorizma.

Foto AP

Ukrajina ima nalazište rude urana u Žutim vodama u Dnjepropetrovskoj oblasti. To je stari rudnik, koji je bio zapušten posle sloma SSSR. Po informacijama koje imaju ruske službe, "prljavu bombu" je trebalo da napravi Institut atomskih istraživanja u Kijevu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski demantovao je da njegova zemlja priprema bilo kakvu provokaciju "prljavim bombama" i optužio ruskog kolegu Vladimira Putina da on jedino može u Evropi da iskoristi atomsko oružje koje ima njegova zemlja. U Savetu federacije RF ipak misle da je telefonski poziv Sergeja Šojgua zaustavio rad na "prljavoj bombi" i da je to sprečilo moguću provokaciju.

VELIKA KONTAMINACIJA I PANIKA

"Prljava bomba" se razlikuje od klasične atomske po tome što nema razornu moć i ne ruši objekte. Njena namena je da radijacijom zagadi okolinu i napravi paniku, pa je neki nazivaju "psihološkom bombom". Radioaktivni materijal se kod "prljave bombe" može aktivirati običnim eksplozivom. Prljava bomba podrazumeva radioaktivni materijal, kao što je cezijum 137, oko jezgra klasičnog eksploziva, s ciljem "prljanja" što većeg područja. Istraživanja su potvrdila da je efekat njene detonacije mali zbog širenja niske količine radijacije na velikom području. Smrtnost bi bila minimalna, kao i broj obolelih od karcinoma, ali prava posledica bi bila radioaktivna kontaminacija desetina kvadratnih kilometara, što bi zahtevalo evakuaciju i dekontaminaciju velikog područja, uz ogroman društveni, psihološki i ekonomski poremećaj, zbog velikog straha.

* * * * * * *

DANILOV: SA TERITORIJE UKRAJINE TREBA DA IŠČEZNE RUSKI JEZIK!

Aleksej Danilov (na slici), sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, u TV emisiji je dao skandaloznu izjavu da ruski jezik mora iščeznuti sa teritorije Ukrajine, kao elemenat neprijateljske propagande i ispiranja mozga. Prethodno su u Harkovskoj oblasti uhapšeni nastavnici ruskog jezika. Danilov smatra da je opasno za državu uvreženo mišljenje da je neophodno dostići međusobno razumevanje sa Ukrajincima koji govore ruski i poručuje da Rusi idu u svoje blato i grakću na ruskom jeziku.

- Pre će nestati Ukrajina kojom rukovode ljudi kao što je Danilov nego ruski jezik - odgovorio mu je predsednik Krima Sergej Aksjonov, i istakao da je Danilov očigledan primer bivšeg ruskog čoveka koji je prodao dostojanstvo i sećanje predaka za banderovsku pokvarenu supu.

Foto Arhiva

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin kazao je da u Rusiji treba razvijati ukrajinsku kulturu jer u njoj živi oko tri miliona Ukrajinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna