RUSI SPREMAJU VELIKU BITKU ZA HERSON: Opaki plan Kijeva može da izazove katastrofu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

20. 10. 2022. u 08:00

RUSKA vojska se priprema za veliku bitku u Hersonskoj oblasti.

РУСИ СПРЕМАЈУ ВЕЛИКУ БИТКУ ЗА ХЕРСОН: Опаки план Кијева може да изазове катастрофу

Foto: Printscreen

Da bi se izbegle žrtve mirnog stanovništva iz te oblasti, koja je nedavno pripojena Rusiji, žene i deca se već prebacuju na sigurna mesta, a svi koji žele mogu da se presele u neki od regiona Rusije. Nije tajna da su Ukrajinci na pozicije prema Hersonskoj oblasti dovezli velike snage, a jedan od njihovih planova je da sruše branu Kahovske hidrolektrane i tako povećaju vodostaj Dnjepra koji bi potopio jedan broj mesta na desnoj obali Dnjepra. Zbog toga je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo objavio da građani koji žele mogu da se organizovano presele iz Berislavskog, Belozerskog, Snigirjovskog i Aleksandrovskog rejona.

Ako ukrajinska vojska sruši branu na Kahovskoj elektrani to može da dovede do velikih poplava. Vodeni talasi bi mogli biti visoki čak 4,8 metara a široki pet kilometara.

Voda bi se kretala brzinom 25 kilometara na sat. U zoni potencijalne ekološke katastrofe se mogu naći naselja u kojima živi oko 50.000 ljudi. Zato je odlučeno da se iseli stanovništvo koje živi na desnoj obali Dnjepra. Vodena akumulacija koju koristi ta elektrana je 13 milijardi kubika vode.

Na drugoj strani oni ratoborni kažu da ako ukrajinska vojska sruši branu Kahovske elektrane, onda Rusi imaju pravo da to učine na Kijevskoj hidroelektrani.

Kahovska elektrana je građena od 1950. do 1955. Od februara ove godine je pod kontrolom ruske vojske. Rusi kontrolišu Antonovski most i branu hidroelektrane.

Do sada je iz Hersona i Hersonske oblasti već preseljeno oko 40 odsto stanovnika na bezbednija mesta, a mnogi će odabrati neku od oblasti Rusije gde će im biti obezbeđen smeštaj.

Novi komandant ruskih jedinica na istočnom frontu Ukrajine general armije Sergej Sirovikin ističe da će ruske jedinice lakše braniti te teritorije ako nema civila, jer ukrajinska vojska već danima gađa civilne objekte. Ruske jedinice su utvrdile svoje pozicije i uz pomoć artiljerije i avijacije će braniti teritorije Hersonske oblasti. Do sada je odbijeno više pokušaja ukrajinske vojske da se približi Hersonu.

Danima ukrajinska vojska višecevnim bacačima "hajmers" gađa Antonovski most koji je oštećen i branu Kahovske hidrolektrane. Svesno gađaju stambene objekte u Hersonu.

General Surovikin je kazao da će ruska avijacija, kao i bespilotne letelice nastaviti da gađaju ukrajinske energetske objekte kao i vojne fabrike koje proizvode oružje i remontuju vojnu tehniku.

- Udarni dronovi su do sada pogodili više od 600 ukrajinskih vojnih objekata - kazao je Surovikin. Posebno je istakao efikasnost najnovijeg ruskog hipersoničnog oružja, rakete "kinžal" koje ne može da zadrži nijedna PVO.

General armije Surovikin je objasnio da ukrajinska vojska ima daleko više poginulih i ranjenih zato što po svaku cenu hoće da osvoji teritorije kako bi opravdala pomoć koju dobija od Amerike i drugih zapadnih zemalja.

- Mi ne težimo brzom tempu osvajanja jer čuvamo svoje ljude - istakao je Surovikin.

Izraelski mediji tvrde da je njihov ministar odbrane Beni Gancem odbio da telefonom razgovara sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim, koji je hteo da traži od Izraela da im proda PVO sisteme kojima bi se branili od ruskih dronova. U Izraelu će uskoro biti izbori, pa očigledno sadašnja vlada ne želi da bilo šta obećava Kijevu, jer tako gubi glasove onog dela birača koji su se preselili sa teritorije bivšeg SSSR-a, a poznato je da su ukrajinski nacionalisti napravili pokolje Jevreja za vreme Drugog svetskog rata.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht najavila je da će ove godine Kijevu dostaviti tegljače za tenkove, zatim blindirana vozila "dingo", kao i pontone za transport tenkova preko reka. Osim toga, Nemci su obećali da će Ukrajini poslati haubice i sisteme za borbu protiv dronova.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba predložio je predsedniku Vladimiru Zelenskom da prekinu diplomatske odnose sa Iranom zbog toga što šalje u Rusiju dronove "šahid", koji sada razaraju ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Interesantno je da su u Kijevu donedavno omalovažavali i sa podsmehom govorili o iranskim dronovima.

Ilustracija V. N.

Očigledno da su Ukrajinci zaboravili, ili nisu znali, da su upravo ti iranski dronovi "šahidi" svojevremeno prošli i kroz PVO odbranu u Saudijskoj Arabiji, gde su rafinerije čuvali mnogohvaljeni američki "patrioti". Zbog tih iranskih dronova su se ohladili mnogi koji su nameravali da kupe skupe "patriote".

Eksperti znaju da je iranski dron "šahid" zapravo hibrid američkog "predatora" i izraelskog "hermesa". On može da leti na visini od 60 do 4.000 metara, a domet mu je od 1.800 do 2.500 metara. Može da nosi eksploziv do 50 kilograma.

U Kremlju i Teheranu negiraju kupoprodaju iranskih dronova. Istovremeno, u Moskvi niko ne negira da su "šahidi" i ruski dron "geranj-2" veoma slični. U Moskvi se mogu čuti dve verzije oko dronova koje sada uspešno koriste. Po prvoj verziji u toku leta ruska delegacija je posetila Iran, gde su joj pokazali više tipova dronova. Po toj verziji, Rusi su samo tim dronovima dali naziv "geranj". Po drugoj, Rusi su uspešno napravili kopiju tog drona. Za Ruse je najbitnije da je dron "geranj" efikasan, a jeftin. Za dugo ratovanje preskupo je koristiti ruske krstareće rakete kojima se gađa sa brodova iz Kaspijskog i Crnog mora.

I juče su ruski dronovi gađali energetske objekte širom Ukrajine. Zbog toga je u Krivom Rogu, kao i u mnogim drugim gradovima, nestalo struje. Ukrajinska vojska je tokom noći pokušala desant sa 30 čamaca s namerom da dođu u blizinu Zaporoške atomske centrale i pokušaju da je zauzmu. Za njima je išao veći brod, ali posle višečasovne bitke, ruska garda koja čuva nuklearku je uspela da odbije napad.

* * * * * * * * *

STRATEŠKI ZNAČAJ

Herson i njegova oblast su višestruko važni za Rusiju. Herson je lučki grad još iz vremena carske Rusije, koji je osnovala Jekaterina Druga. I sada je važan transportni centar. Do rata je imao oko 300.000 stanovnika. On je svakako važan i zato jer iz Hersonske oblasti ide kanal kojim se vodom za poljoprivredu snabdeva Krim. Čim je ruska vojska ušla u Hersonsku oblast zauzete su pozicije na vodokanalu koji su vlasti u Kijevu blokirale posle 2014. godine.

* * * * * * * * *

NERVOZA NA UKRAJINSKO-BELORUSKOJ GRANICI

Rukovodilac pogranične službe Belorusije Anatolij Lapo kazao je da je situacija na granici sa Ukrajinom i dalje napeta. On je istakao da nervozu podižu ukrajinski teritorijalci koji nisu profesionalni graničari, jer hodaju bez znakova po kojima se prepoznaju vojnici i oficiri ukrajinske pogranične službe, pa se povećava mogućnost incidenta.

Beloruski graničari pažljivije kontrolišu železničku prugu, mostove i prelaze. U Belorusiji je 14. oktobra uveden režim povišene terorističke opasnosti. U Belorusiju su prebačene i ruske jedinice koje zajedno sa domaćinima čuvaju zemlju od mogućih provokacija. Ukupno je stiglo oko devet hiljada ruskih oficira i vojnika kao i 170 tenkova i 200 transportera. Prebačeni su ruski avioni "mig-31" koji su naoružani hipersoničnim raketama "kinžal", kao i bombarederi SU-30 M.

Beloruska armija ima oko 45.000 vojnika i oficira. Sada su oružje dobili i pripadnici Ministarstva za vanredne situacije. Belorusija je saopštila da je počela da poziva građane da provere da li ispunjavaju uslove za vojnu službu, ali da ne planira mobilizaciju.

Zajednička grupa jedinica Rusije i Belorusije ima zadatak da reaguje ako dođe do napada na Belorusiju. Veći deo beloruskih jedinica se nalazi na granici sa Poljskom koja od komšija ima najveći vojni potencijal. Neki ukrajinski generali prognoziraju da bi ruska i beloruska vojska mogle da osvoje Kijev za dva do tri meseca.

* * * * * * * * *

LAVROV: ZAPAD OŽIVEO NACIZAM

Nema smisla održavati prethodno diplomatsko prisustvo u zapadnim zemljama, jer ruske diplomate tamo rade u uslovima koji se teško mogu nazvati humanim, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Foto AP

Šef ruske diplomatije je istakao da je Zapad stao na stranu onih koji žele da ožive nacizam, pa se Rusija okreće zemljama koje su spremne na ravnopravnu i obostrano korisnu saradnju, u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, koje sada zaslužuju posebnu pažnju Moskve za moguću saradnju.

* * * * * * * * *

STOLTENBERG: ATOMSKA PRETNjA MALA

NATO pažljivo prati sva vojna kretanja, pa iako je sada rizik od upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine mali, spremni smo za sve moguće situacije, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, učesnicima berlinskog foruma o bezbednosnoj politici Nemačke i Evrope.

Foto AP

On pravi razliku između moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini i napada, nuklearnog ili konvencionalnog, na članicu NATO. U tom slučaju, u Moskvi ne treba da bude nikakvog nesporazuma: "To bi pokrenulo član 5, klauzulu o kolektivnoj odbrani", poručuje Stoltenberg i dodaje da su trupe na istoku NATO pojačane i u stanju pripravnosti "ne da se izazove sukob, nego da se on spreči".

* * * * * * * * *

FON DER LAJENOVA: RUSKI TEROR

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su ruski napadi dronovima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu "dela čistog terora" i da predstavljaju ratne zločine. "Juče smo ponovo videli ciljane napade Rusije na civilnu infrastrukturu.

Foto AP

To označava još jedno poglavlje u već veoma okrutnom ratu... To su ratni zločini", rekla je Fon der Lajenova.

* * * * * * * * *

PUTIN: UMESTO VANREDNOG STANjA UVODI SE RATNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će od danas u ukrajinskim oblastima, koje su se na referendumu izjasnile za pridruživanje Rusiji, biti uvedeno ratno stanje.

Putin je na sastanku Saveta bezbednosti Rusije rekao da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane. Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

- Da podsetim da je u Donjeckoj narodnoj republici, Luganskoj narodnoj republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredaba u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije - rekao je Putin.

Foto AP

Ratno stanje u tim oblastima predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja, uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, zabranu izlaska građana iz zemlje.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da uvođenje ratnog stanja na "okupiranim teritorijama treba smatrati samo kao legalizaciju pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno pregrupisanje" i da to ne menja ništa za Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)