PUTIN PORUČUJE IZ SOČIJA: Dogovorena zajenička izjava, ali nije sve rešeno

Novosti online

31. 10. 2022. u 19:27

RUSIJA će učiniti sve za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana i učiniti sve da okonča sukob, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon trilateralnog sastanka u Sočiju sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

ПУТИН ПОРУЧУЈЕ ИЗ СОЧИЈА: Договорена зајеничка изјава, али није све решено

Foto AP

-Danas smo dogovorili zajedničku izjavu. Moram iskreno da kažem: nije sve dogovoreno, neke stvari su morale da se izbace iz teksta koji je prethodno razrađen na nivou stručnjaka, istakao je Putin.

Ipak, kako je objasnio, to stvara uslove za dalje korake ka rešavanju situacije u celini.

Putin, Alijev i Pašinjan sastali su se radi rešavanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Kako je naveo Putin, samit o Karabahu pokazao je da strane mogu da se dogovaraju o budućnosti, kao i da su svi zainteresovani za normalizaciju odnosa.

Ruski lider je dodao da Rusija ostaje u kontaktu sa Jermenijom i Azerbejdžanom kako bi nastavila dijalog i stavila tačku na sukob u ovom regionu.

Putin je dodao da je sastanak sa Pašinjanom i Alijevom, koji je trajao više od dva sata, bio koristan, kao i da je stvorena atmosfera za buduće dogovore.

-On (sastanak) je, po mom mišljenju, stvorio veoma dobru atmosferu za buduće moguće dogovore o nekim principijelnim pitanjima, primetio je ruski lider.

Ovom sastanku su prethodili bilateralni susreti Putina sa Alijevom i Pašinjanom.

Pašinjan je ranije izjavio da je spreman da prihvati i potpiše u Sočiju dokument koji će činiti osnovu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom. Prema njegovim rečima, reč je o usvajanju u trilateralnom formatu dokumenta o postizanju dogovora na osnovu 15 tačaka.

Nije isključeno da će se strane dotaći pitanja produžetka mandata ruskih mirovnjaka na 10-20 godina. Kako je ranije saopštila pres služba Kremlja, Pašinjan i Alijev planiraju da razmotre tok realizacije trilateralnih sporazuma lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, 11. januara i 26. novembra 2021. godine, i dalje korake za jačanje stabilnosti i bezbednosti u Zakavkazju.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a