POČEO SAMIT U SOČIJU O KARABAHU: Učestvuju Putin, Alijev i Pašinjan

P. Z. S. / ria.ru

31. 10. 2022. u 18:41

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin, njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan održavaju trilateralni sastanak u Sočiju radi rešavanja situacije u Nagorno-Karabahu, rekao je za RIA Novosti pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

ПОЧЕО САМИТ У СОЧИЈУ О КАРАБАХУ: Учествују Путин, Алијев и Пашињан

Foto: Profimedia

-Predsednici i premijer razgovaraju zajedno, rekao je Peskov. Razgovorima su prethodili bilateralni susreti Putina, Alijeva i Pašinjana.

Samit se održava u sočijskom sanatorijumu „Rus“, gde, uz rezidenciju Bočarov Ručej, Putin tradicionalno prima strane goste.

Pašinjan je ranije rekao da je spreman da prihvati i potpiše u Sočiju dokument koji će činiti osnovu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom. Prema njegovim rečima, reč je o usvajanju u trilateralnom formatu dokumenta o postizanju dogovora na osnovu 15 tačaka.

Moguće je da će se stranke dotaknuti i pitanja produženja mandata ruskih mirovnjaka na 10-20 godina. Peskov, govoreći o izgledima za potpisivanje ovog dokumenta, nije se preduhitrio i predložio je da se sačekaju pregovori.

Kako je saopšteno iz Kremlja, na pregovorima u Sočiju je planirano da se razmotri sprovođenje trilateralnih sporazuma između lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, koji su postignuti 2020. i 2021. godine, kao i dalji koraci na jačanju stabilnosti i bezbednosti u Zakavkazju. . Na dnevnom redu su i pitanja obnavljanja i razvoja trgovinskih, ekonomskih i transportnih veza.

Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona tokom oružanog sukoba 1992-1994. Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a na čelu sa tri kopredsedavajuća – Rusijom, SAD i Francuskom. Azerbejdžan insistira na očuvanju teritorijalnog integriteta, Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto NKR nije strana u pregovorima.

Krajem septembra 2020. nastavljena su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do civilnih žrtava. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je trojni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da potpuno prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je Bakuu predao i oblasti Kalbadžar, Lačin i Agdam. Pored toga, ruski mirovnjaci su stacionirani u regionu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024