SANA MARIN UPOZORAVA: NATO bi mogao rasporediti nuklearno oružje u Finskoj

Novosti Onlajn

30. 10. 2022. u 14:59

NATO bi mogao da uspostavi stalne baze ili da rasporedi nuklearno oružje u Finskoj kada se ta zemlja pridruži bloku, upozorila je premijerka Sana Marin, iako je dodala da je ovaj drugi scenario malo verovatan.

САНА МАРИН УПОЗОРАВА: НАТО би могао распоредити нуклеарно оружје у Финској

Foto: Profimedia

- Smatram da je veoma važno da ne postavljamo ovakve preduslove, niti ograničavamo sopstveni manevarski prostor, kada su u pitanju stalne baze ili nuklearno oružje - rekla je Marin na finskom kanalu Ile TV1 u subotu.

Svoju izjavu je odmah kvalifikovala dodajući da takav razvoj događaja nije nužno u planu.

Ranije ove sedmice, list Iltalehti sa sedištem u Helsinkiju tvrdio je da nacrt zakona o članstvu Finske u NATO-u ne sadrži nikakva isključenja u vezi sa nuklearnim oružjem. Vlada treba da iznese zakone parlamentu na razmatranje.

List je, pozivajući se na anonimne izvore odbrane, pisao da su u julu finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i ministar odbrane Anti Kaikonen obećali zvaničnicima vojne alijanse da Helsinki neće uvoditi nikakva „ograničenja ili nacionalne rezerve“, ako njegova kandidatura bude odobrena.

To znači da bi nuklearno oružje NATO-a moglo da prođe kroz finsko tlo ili da bude raspoređeno na tlu Finske, slično kao njegove stalne vojne baze, sugerisao je Iltalehti.

Upitana o izgledima da se Finska stvarno pridruži NATO-u u skorije vreme, Marin je izrazila nadu da će Mađarska i Turska „brzo“ dati zeleno svetlo svojoj kandidaturi za prijem u NATO, koju je nordijska nacija, zajedno sa Švedskom, zvanično podnela.  

Da bi dve zemlje bile primljene u vojni savez, potrebna je saglasnost svih 30 država članica.

Helsinki i Stokholm, koji su decenijama održavali neutralnost, naveli su rusku vojnu intervenciju na Ukrajinu kao razlog svoje značajne odluke.

Komentarišući potencijalni prijem Finske i Švedske u NATO, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u junu da će taj potez dodatno eskalirati tenzije između Moskve i Zapada.

Finska i Rusija imaju kopnenu granicu dužine 1.340 km - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu