SIROMAŠTVO ZAKUCALO NA VRATA APENINA: Italijani ne plaćaju ni račune, skoro 10 odsto rubu egzistencije

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

18. 10. 2022. u 19:37

U APSOLUTNOM siromaštvu živi 5.600.000 Italijana, što predstavlja 9,4 posto od ukupne populacije.

СИРОМАШТВО ЗАКУЦАЛО НА ВРАТА АПЕНИНА: Италијани не плаћају ни рачуне, скоро 10 одсто рубу егзистенције

Foto: EPA

Poražavajuća statistika kaže da 4,7 miliona nije platilo jedan ili više računa za gas i struju, a ako se sume uvećaju u narednim mesecima tom broju može da se doda još 3.370.000 neplatiša. Najveći broj onih koji nisu u stanju da plate račune živi na južnom području Apeninskog poluostrva, njih 1.500.000.

U 2021. godini bilo je 1.960.000 porodica koje su definisane kao apsolutno siromašne. Među njima najviše je onih sa velikim brojem članova i taj broj predstavljao je istorijski rekord - od ukupnog broja apsolutno siromašnih na jugu zemlje 1.4 miliona je među decom i maloletnicima. Siromaštvo se uvećalo u vreme pandemije, pa je samim u porastu broj neplaćanjih računa. Ovaj "fenomen" se širi neverovatnom progresijom, a shodno širenju i broja onih koji su definisani kao novi siromašni, jer jedan od četiri Italijana rizikuje da ga pogodi siromaštvo ove godine.

To su podaci koje je iznela humanitrana organizacija Karitas u godišnjem izveštaju. A Nacionalni statistički institut (Istat) iznosi zastrašujuće podatke nakon analize urađene samo zaključno sa junom mesecom, tek stiže sezona računa za gas i struju od novembra kada počinje grejanje u Italiji.

Karitas pokazuje da nikada nije bilo toliko siromašnih u Italiji, obraćaju se i Italijani i migranti za porciju hrane, ali i za posao, za pomoć kako da plate račune, smeštaj. Posle talasa pandemije kada se računalo na ekonomsko oživljavanje i uvećanje zapošljavanja porastao je za osam posto broj onih koji čekaju na tanjir hrane, a na jugu Italije i za 10 posto.

Živi se u ekonomskoj pandemiji, statistika kaže da je jedan od deset Italijana na jugu osiromašilo posle pandemije. I još jedan podatak proizilazi iz statističkih analiza - povezanost između siromaštva i nivoa obrazovanja, „ko se rodi siromašan polovina njih ostaje siromašna“ , najviše opet na jugu, to su deca manje obrazovanih roditelja ili ona koja prekidaju školu prevremeno. A jedna druga stidija (Evropski Karitas) pokazuje da su četiri učenika od pet i sa završenim profesionalnim kursevima u vreme kovida osiromašili.

BONUS VIDEO - RAZMENA ZAROBLjENIKA: U poslednjoj razmeni oslobođeno 108 Ukrajinki

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)