"NUKLEARNO PODNE" NAD EVROPOM: Od ponedeljka nuklearne snage Alijanse na manevrima, bližim nama nego Rusiji

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

15. 10. 2022. u 08:33

VOJNA vežba NATO, koja je najavljena na ne bliže od hiljadu kilometara od ruskih granica, odigraće se i na jugu Evrope, uglavnom iznad Italije, pretpostavlja se pre svega oko Breše, mada nije isključeno da neke letelice polete iz Avijana.

НУКЛЕАРНО ПОДНЕ НАД ЕВРОПОМ: Од понедељка нуклеарне снаге Алијансе на маневрима, ближим нама него Русији

Foto Tanjug/AP

Dakle, nedaleko od naših prostora. Vežba počinje u ponedeljak, a trajaće do 30. oktobra.

Iako iz NATO uveravaju da je to redovna godišnja vežba, a ni povezana ni sa jednim svetskim događajem, zabrinjava ipak što se događa u jeku rata u Ukrajini gde je konstatovano da postoji opasnost od nuklearne katastrofe, ne samo zbog blizine nuklearnih elektrana koje mogu biti oštećene, već i zbog toga što je došlo do ojačane retorike u kojoj se pominje i gotovost nuklearnih snaga Rusije.

Vežba se pod nazivom "Stedfast nun" (nepokolebljivo podne) uključuje 14 zemalja i do 60 raznovrsnih letelica, uključujući i lovce četvrte i pete generacije. Trening letovi će se održati iznad Belgije, koja je domaćin vežbe, kao i iznad Severnog mora i Velike Britanije. Neće biti korišćena bojeva municija.

- Ova vežba pomaže da nukleaerno odvraćanje ostane bezbedno, sigurno i efikasno - tvrdi portparolka NATO Oana Lungesku.

Foto: EPA

Uvežbavaće se lovački avioni dvostrukih kapaciteta i klasični avioni za nadgledanje i snabdevanje. U vežbi će između ostalog učestvovati letelice i ljudstvo iz Holandije, Češke, Belgije, Nemačke.

Inače, dešifrovanje kodiranog imena predstojeće vojne vežbe NATO, neposredno posle dvodnevnog sastanka ministara odbrane Severnoatlantske alijanse, posvećenog nuklearnoj pretnji, izazvanoj ratom u Ukrajini, podstaklo je veliko zanimanje evropske javnosti i istovremeno pokazuje koliko se opasne igre trenutno igraju na Starom kontinentu.

MAKRON: NE ODGOVARAM NA ATOME!

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron, lider jedine nuklearne sile u EU, ali koja neće učestvovati u predstojećoj vežbi nuklearnog odvraćanja NATO, poručio je da korišćenje nuklearne doktrine spada isključivo u odbranu fundamentalnih nacionalnih interesa na način koji je vrlo jasno definisan. Stoga, eventualni "ruski taktički udar" u Ukrajini ne bi prouzrokovao francuski nuklearni odgovor, kazao je Makron. Dodao je da Francuska "ne želi svetski rat".

BONUS VIDEO - ROĐENDANSKO IZDANjE NOVOSTI: U nedelju, 16. oktobra

BONUS VIDEO - DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE: SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave