POČELO SUĐENJE POMAGAČIMA BEČKOG TERORISTE: Šestorica okrivljenih za ubistvo 4 ljudi i pomaganje napadaču da ga sprovede

Tanjug

18. 10. 2022. u 17:35

PRED pokrajinskim Krivičnim sudom u Beču danas je počelo suđenje šestorici osumnjičenih za pomaganje teroristi Kujtimu Fejzulaju, koji je 2.novembra 2020. u centru Beča nasumično pucajući na prolaznike ubio četiri osobe i ranio 23, pre nego što ga je policija likvidirala.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ПОМАГАЧИМА БЕЧКОГ ТЕРОРИСТЕ: Шесторица окривљених за убиство 4 људи и помагање нападачу да га спроведе

Foto: EPA

Optuženi su negirali da su znali za plan o terorističkom napadu i da su podržali njegovo sprovođenje.

-Uveren sam da svako od njih zna šta se dogodilo 2.novembra 2020. Jedan pripadnik Islamske države je u ime te organizacije izvršio teroristički napad i time ne samo pogodio u srce porodice i prijatelje žrtava, već nas sve, celu Austriju, rekla je državni tužilac.

Ona je istakla da su optuženi godinama poznati vlastima kao pristalice Islamske države i podvukla da su podržavali terorizam.

Šestorica muškaraca od 21 do 32 godine, kako je navelo tužilaštvo, nisu direktno učestvovala u izvršenju terorističkog napada, ali su pomagali teroristi.

Njima se na teret stavljaju učešće u terorističkom delu sa smrtnim ishodom, terorističko udruživanje i formiranje kriminalne organizacije.

Uz njihovu pomoć, kako je navela tužiteljka, terorista je nabavio oružje.

Tako je 32-ogodišnji Čečen optužen da je obezbedio teroristi, inače Austrijancu albanskog porekla iz Severne Makedonije, automatsko oružje i municiju, kao i pištolj.

Samo par sati pred napad on i jedan 28-godišnji Avganistanac bili su u stanu teroriste i prisusvovali poslednjim pripremama, posebno punjenju oružja i izradi lažnog kaiša-bombe.

Optuženi Čečen priznao je da je nabavio oružje, a njegov advokat je kazao da ilegalna trgovina oružjem nije sipmatična, ali i da on nije ubica.

Advokat tvrdi da njegov štićenik nije znao za terorističke namere Kujtima Fejzulaja i da nema nikakve veze sa islamizom.

Advokati osumnjičenih prebacili su tužilaštvu da imaju samo indicije, ali ne i dokaze za tvrdnje iz optužnice.

Suđenje će, kako je najavljeno, biti nastavljeno 1.decembra saslušanjem optuženih.

Svi optuženi su najavili da će se izjasniti o optužbama, prema kojima im preti od 20 godina do doživotnog zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO JE ĆERKA DUBRAVKE MIJATOVIĆ I POZNATOG GLUMCA: Sakrivena od očiju javnosti - od majke je nasledila lepotu