SI ĐINPING SUTRA DOBIJA TREĆI MANDAT? Do sada je to uspelo samo Mao Cetungu - Kako je sin "osramoćenog" funkcionera postao vođa svetske sile

Jurica Kerbler

15. 10. 2022. u 12:44

U NEDELjU u Velikoj palati naroda na zapadnom delu Trga nebeskog mira počinje istorijski 20. kongres Komunističke partije Kine na kojem će, kako se očekuje, Si Đinping dobiti treći mandat, što je do sada uspelo samo Mao Cetungu.

СИ ЂИНПИНГ СУТРА ДОБИЈА ТРЕЋИ МАНДАТ? До сада је то успело само Мао Цетунгу - Како је син осрамоћеног функционера постао вођа светске силе

Foto: Li Gang/Xinhua via AP, File/AP Photo/Andy Wong, File

Delegati iz svih kineskih pokrajina i regija, njih 2296, glasaće na kongresu koji bi trebao da pokaže u kojem će smeru Kina dalje da ide.

U dva dosadašnja mandata Si je uspeo da nastavi sa vrtoglavim ekonomskim rastom Kine, ali i da pozicionira ovu veliku zemlju u međunarodnoj zajednici. Vratio je Kini ono što joj je Zapad u prošla dva veka pokušavao da oduzme, pre svega snagu velike, drevne nacije. Vratio je NR Kini snagu i ugled i danas je nezamislivo da se bilo koja odluka važna za budućnost sveta donese bez Kine.

Si je sin bivšeg visokog kineskog funkcionera Si Zonghuna koji je u vreme kulturne revolucije bio u kućnom zatvoru i rehabilitovan je tek posle Maove smrti. Rođen je u Pekingu i kao mlad čovek počeo je da se penje na stranačkoj hijerarhiji, od partijskog sekretara u Ningdeu do vođe Komunističke partije mnogoljudne zemlje kao što je Kina.

Na početku prvog mandata lansirao je slogan ”kineski san”, pokrenuo borbu protiv korupcije, veliku je pažnju posvetio razvoju kineskog sela, a u Davosu pozvao svetske državnike da "uđu u ekspresni voz kineskog razvoja".

Kako Kina nezaustavljivo ide prema najuspešnijoj ekonomskoj sili sveta postala je i trn u oku Vašingtona, pa je nedavno američki predsednik Džo Bajden ocenio da Americi preti veća opasnost od Kine, nego od Rusije.

Analitičari ocenjuju da će Si nastaviti sa politikom kakvu je do sada vodio, što znači nastavak otvaranja Kine prema svetu, ali i nastavak izgradnje zemlje koja nije ovisna ni o kome. Izazovi ostaju u borbi protiv kovida, nastavku ekonomskog rasta, jačanju vojske i pitanje Tajvana, pa bi treći mandat za kineskog vođu mogao biti i najteži do sada.

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju