SVETI SINOD DONEO ODLUKU: Ruska pravoslavna crkva prisajedinila Rovenjkovsku eparhiju u LNR

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 20:51

RUSKA pravoslavna crkva prisajedinila je Rovenjkovsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve koja se nalazi na teritoriji LNR, saopštio je predsednik Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa javnošću Vladimir Legojda.

СВЕТИ СИНОД ДОНЕО ОДЛУКУ: Руска православна црква присајединила Ровењковску епархију у ЛНР

Foto AP

- Kao odgovor na obraćanje arhiepiskopa rovenjkovskog i sverdlovskog Arkadija, na osnovu potrebe da se održavaju efikasne kanonske i administrativne veze sa centralnom crkvenom vlašću radi uspešnog toka crkvenog života u Rovenjkovskoj eparhiji i uzimajući u obzir praktičnu nemogućnost redovne komunikacije te eparhije sa Kijevskom mitropolijom, članovi Svetog sinoda su nakon diskusije doneli odluku da Rovenjkovska eparhija uđe u kanonsko jedinstvo i da administrativno bude potčinjena patrijarhu moskovskom i sve Rusije i Svetom sinodu Ruske pravoslavne crkve - saopštio je Legojda.

Ranije je Sveti sinod RPC formirao međuresornu radnu grupu za koordinaciju pomoći eparhijama Donbasa.

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve je 27. maja objavio samostalnost i nezavisnost. Međutim, u skladu sa poveljom UPC, njoj je samostalnost i nezavisnost data od strane Arhijerijskog sabora Ruske pravoslavne crkve još u oktobru 1990. godine.

Tada je patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksije II blagoslovio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i rekao da će ona biti nezavisna u svojoj upravi.

BONUS VIDEO: 

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)