ALIJANSI OPADA REJTING - Oko 60 odsto Moldavaca protiv ulaska zemlje u NATO

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 13:35

OKO 60 odsto Moldavaca protivi se pridruživanju republike Severnoatlantskoj alijansi, pokazuju podaci iz sociološkog istraživanja koje je sproveo CBS - Istraživački centar za sociološka istraživanja, predstavljeni u četvrtak.

АЛИЈАНСИ ОПАДА РЕЈТИНГ - Око 60 одсто Молдаваца против уласка земље у НАТО

Foto EPA

Ako bi referendum o pristupanju Moldavije NATO-u bio održan sledeće nedelje, tada bi 30,4% lokalnog stanovništva podržalo članstvo u alijansi (18% anketiranih u julu).

Istovremeno, 59,9% ispitanika (ranije 67%) smatra da zemlja ne treba da se pridruži ovom vojno-političkom bloku. Još 1,4% (3% ranije) građana navelo je da neće učestvovati na plebiscitu, 7,3% ispitanika (10% ranije) nije se opredelilo za odgovor. Preostalih 1% (ranije 2%) ispitanika ne zna šta je NATO.

Istraživanje je od 29. septembra do 11. oktobra sproveo CBS-Risrč, po nalogu Instituta za razvojne i društvene inicijative (IDIS) Vitorul. Prisustvovalo je 1066 ljudi, greška je 3%.

Prema ustavu Moldavije, republika ima neutralan status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. Informativni centar alijanse radi u glavnom gradu Moldavije. U decembru 2017. godine u Kišinjevu je otvorena NATO kancelarija za vezu - prenela je RIA.

BONUS VIDEO:

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a