"50 NIJANSI PATRIOTIZMA": Marin le Pen o uspehu Đorđe Meloni

Milica Ostojić

13. 10. 2022. u 12:48

U ODLUČUJUĆOJ sedmici u Italiji za formiranje parlamenta i ustoličenje nove vlade, Marin le Pen, lider francuske krajnje desnice „Nacionalni savez“, izražava jasne stavove nakon pobede desnog centra u Italiji i stupanju na vlast partija njenih saveznika.

50 НИЈАНСИ ПАТРИОТИЗМА: Марин ле Пен о успеху Ђорђе Мелони

Foto Tanjug/AP

U intervjuu za Korijere dela Sera Le Pen podvlači da uspeh Đorđe Meloni i partije Italijanska braća predstavlja ohrabrenje i za njenu borbu, jer „već više godina prisustvujemo velikom povratku nacijama“.

- Dugo vremena podvlačim da podele na desnicu i levicu ne postoje, zamenjene su onom „nacije“, to jest onima koji brane naciju, „mondijalisti“ su ti koji se nadaju da će se brisati nacije u korist nadnacionalnih struktura, kao što je Evropa ili druge - zaključuje Le Pen.

- Ova nova podela se utemeljuje u čitavom svetu, posebno u Evropi, Mađarskoj, Poljskoj, Švedskoj, Francuskoj, sada i u Italiji. Centar težišta se premešta u prilog zemalja koje brane ideju nacije, malo po malo to se događa na izborima u Evropi, to je rad sa dugim dahom, ali naši saveznici su sve brojniji.

O Đorđi Meloni i njenoj pobedi Le Pen kaže „50 je nijansi patriotizma, mi nismo nikada tražili klona u Evropi, ali saveznika da, osobe koje dele našu veliku viziju. Dve su obale, ona nacionalna i ona mondijalistička, Melonijeva se neosporno nalazi na našoj obali“.

Zna se da Marin le Pen neguje veliko prijateljstvo sa Mateom Salvinijem i njegovom partijom, pa to i ovoga puta podvlači.

- Liga je partija kojoj sam najbliža, politički i afektivno, verni smo u prijateljstvu, u savezništvu...1.000 sam puta bliža viziji Melonijeve od one Dragijeve.

BONUS VIDEO: BEOGRAD KAO VAŽNA STANICA: Nekad je “Orijent ekspres” jurio Evropom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!